Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsünde görülen duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Sanıklardan eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı Personel Plan Şube Müdürü Albay Murat Çınar, 15 Temmuz günü, Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Ayhan Çatıkkaya'nın kendisini telefonla arayıp Akıncı Üssü'ne geçmesini istediğini öne sürdü.

Kısa süre sonra Çatıkkaya'yı teyit için geri arayıp, 7 aydır uçmadığını hatırlattığını savunan Çınar, Çatıkkaya'nın, tüm pilotları aradıklarını belirtip, acilen üsse gitmesi emri üzerine uçuş kıyafetlerini alarak, özel aracıyla Akıncı Üssü'ne geçtiğini anlattı.

Çınar, saat 23.45 sıralarında üsse ulaştığını, kimlik kontrolünün ardından 143. Filo'ya girdiğini söyleyerek, üste karartma uygulandığını ancak girişte hareketliliğe rastlamadığını ileri sürdü.

143. Filo'nun gazinosuna girip beklemeye başladığını belirten Çınar, farklı kuvvetlerden askerler gördüğünü, aralarında sivil giyimli kişilerin de bulunduğunu dile getirdi.

İlk başta müşterek harekat gerçekleştirileceğini düşündüğünü öne süren Murat Çınar, gecenin ilerleyen saatlerinde darbe girişimi olduğunu anlayınca Akıncı'dan kaçmaya çalıştığını iddia etti. Dışarıdaki silahlı askerler nedeniyle üsten çıkamadığını, bunun üzerine "kendisini olayın dışına çekip" gazinoda beklemeye devam ettiğini savunan Çınar, gece eski Albay Ahmet Özçetin'in kendisinden uçmasını istediğini, bunun üzerine 143. Filo'dan çıkıp 141. Filo'ya gittiğini, burada kısa süre oyalanıp uçuş yapmadan geri döndüğünü ileri sürdü.

143. Filo'ya dönünce Ahmet Özçetin'in bu sefer kendisine "Gören uçağı"nı sorduğunu belirten Çınar, bunun üzerine kuleyi aradığını, telefona çıkan Hakan Karakuş'a uçağı sorduğunu iddia etti.

Çınar, ilerleyen saatlerde askeri misafirhaneye geçip askeri savcıyı beklediklerini, polislerce gözaltına alınıp jandarmaya teslim edildiklerini ve ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandıklarını söyledi.

Görüntüleri kabul etti

143. Filo'da güvenlik kamerası görüntüleri izletilen Çınar, kayıtlardaki kişinin kendisi olduğunu kabul etti.

Akıncı Üssü'ne "Suriye veya DEAŞ'a karşı bir harekat düzenleneceği" düşüncesiyle gittiğini öne süren Çınar, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "Hava Kuvvetleri Komutanlığından aranıp üsse gitmeniz isteniyor. Üsse varıp komutanlarla görüştüğünüzde buraya neden çağrıldığınızı sormadınız mı? Size herhangi bir görev tebliğ edilmedi mi?" sorusunu, "Ben albay rütbesiyle buraya çağrıldıysam demek ki çok önemli bir durum çünkü benden önce uçacak bir sürü insan var. Beni çağırdılarsa mutlaka bir sebebi vardır, bir görev verirler diye düşündüm. Kimseye bir şey sormadım." diyerek yanıtladı.

Sanık Murat Çınar, soru üzerine, "Gören uçağının ne işe yaradığını biliyorum. Tuhaf evet, ama o an ne yapıldığını bilmediğim için sadece denileni yaptım." beyanında bulundu.

Çınar, "Gören uçağı"yla ilgili görüştükleri Karakuş'un kendisine neden "Abi" diye hitap ettiğinin sorulması üzerine, bunun Hava Kuvvetlerinde gelenek olduğunu savundu.

"O gece olanları lanetliyorum. O gecenin askerlikle hiç alakası yok." diyen Çınar, tahliyesini ve beraatini istedi.

Çınar'ın savunmasının ardından duruşmaya öğle arası verildi.