Ardahan'da inşaat alanında yapılan kazı sırasında tespit edilen oda şeklinde düzenlenmiş mezarda, 1877-78 Rus işgali döneminde öldüğü düşünülen ve üniforması ile gömülen Rus subayın büyük bölümü çürümeyen cesedi bulundu.

Kentin Karagöl Mahallesi'nde yer alan bir inşaat alanında vatandaşlarca yapılan kazıda, toprak altında tek bir oda şeklinde düzenlenmiş bir mezara ulaşıldı.

Mezarı fark eden vatandaşlar, durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de çevrede önlem aldı.

Polis ekiplerinin olayı bildirmesi üzerine kazı alanına mezarın incelenmesi için Kars Müze Müdürlüğünden arkeologlar ile Ardahan Kültür Turizm Müdürlüğünden görevliler çağrıldı.

Mezar Rus yüzbaşıya ait

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp yaptığı açıklamada, "Mezar, Rusların 1878 yılında Ardahan'ı işgali sonrasına, Rus bir yüzbaşıya ait." dedi.

Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne götürülen tabuttaki incelemenin, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı'nın koordinesinde arkeologlar ve polislerce sürdürüldüğünü anlatan Alp, inceleme sonrası Rus askerin naaşının Kars Müzesi'ne getirilebileceğini bildirdi.

Kars Müzesi'nde görevli arkeolog Ünver Solaklıoğlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, mezar çevresinde çalışma başlattıklarını dile getirerek, "Karagöl Mahallesi'nde dün akşam saatlerindeki inşaat kazısında tabut bulunduğu söylendi. Emniyet yetkililerinin de bize bildirmesiyle olay yerine geldik ve gerekli incelemeler yapıldı." dedi.