Özel Haber/ Ali Can Tiryaki
Suriyeli çocukların bazıları mendil satmaya zorlanırken bazıları ise büyük giyim markalarının tekstil atölyesinde ucuz işçi olarak çalıştırılıyor. Suriyeli çalıştırılan çocuk sayısı her geçen gün artmaya devam ederken yapılan bu zulme ise göz yumuyor.

Daha önce BHRRC araştırmasına göre İngiltere'de faaliyet gösteren iki büyük giyim markası Next ve H&M'in Türkiye'deki tedarikçilerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını duyurmuştu. Daha sonra Panorama ekibi, Türkiye’deki tedarikçi fabrikalarda gizli çekimler yaparak korkunç gerçekleri göz önüne sermişti. Panorama ekibi sayesinde, Marks and Spencer ve internet satış mağazası Asos tarafından satılan kıyafetlerin üretiminde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını kanıtlandı. BCC’nin video olarak servis etti haber büyük yankı uyandırmıştı. Görüntülerin yayınlanması üzerine Marks and Spencer ve Asos gibi markalar özür dileyerek, Suriyeli çocukların eğitimleri için destek sözü vermişti.
“Avrupa’da mülteciler fuhuşa sürükleniyor”

UNHCR tarafından yayınlanan rapor mülteci çocukların yaşadığı eğitim krizine vurgu yapıyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, UNHCR, bugün yayınladığı raporda geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında 5-17 yaş arasındaki 3,5 milyondan fazla mülteci çocuğun okula gitme imkânı bulamadığını açıkladı. ‘Suriyeli Gençler Komitesi’, Avrupa’nın asimilasyon politikasının, Suriye halkına savaş kadar zarar verdiğini belirterek, Avrupa’ya giden Suriyeli çocukların fuhşa sürüklendiğini, eğitim sürecinden koparıldığını ve dejenere edildiğini ileri sürdü. Aynı zaman Komite, 5 binin üzerinde Suriyeli çocuğun Avrupa’da kaybolduğuna da dikkat çekti.



Medeni Avrupa’ya Türkiye'den ders

Türkiye’de sığınan ve geçici eğitim merkezlerinde okuyan Suriyeli çocuklar için projeler son sürat devam ettiriliyor. Avrupa kayıp nesil olan Suriyeli çocuklar Türkiye’de el üstünde tutularak ülkeye yararlı birey olmaları için çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı iki yıldır bir model üzerinde çalışıyor. Bu modele göre daha kolay uyum sağlayabilmek için Suriyeli çocuklar Türk öğrencilerle eğitim görecek.  Ayrıca AFAD barınma merkezlerinde 80.742 bin çocuk eğitime kazandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle atılan adımlar neticesinde anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 508.846 bin çocuk sokaklardan alınarak okula devam etmeleri sağlandı.

En çok sahip çıkan Türkiye

2,9 milyon muhacire ev sahipliği yapan Türkiye, 2014 yılı sonunda art arda üç yıl boyunca dünyada en fazla muhacire ev sahipliği yaptı. Türkiye’deki mültecilerin yüzde 70’i çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Fakat Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) son açıkladığı verilere göre Türkiye’de sayıları 2.2 milyonu aşan Suriyelilerden 400 bini kayıtdışı çalışıyor. 11 Ocak’taki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Suriyelilere çalışma izni verilmesi yönünde karar alındı. Böylelikle



Sağlık hizmetleri ücretsiz

Türkiye’de kayıtlı tüm Suriyelilere sağlık hizmetleri ve ilaçlar Sağlık Bakanlığı işbirliği ile ücretsiz olarak sunuluyor. Bugüne dek Suriye ve Iraklı sığınmacıların tedavileri kapsamında 953.466 bin ameliyat gerçekleştirildi; 1.143.393 yatan hasta ve 25.919.750 milyon poliklinik hizmeti verildi.