Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Yeni Ekonomi Programı açıkladı.

YENİ EKONOMİ PROGRAMI'NI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Bakan Albayrak, "Yeni ekonomi programımızı yazarken, yeni bir başarı hikayesi yazma hedefimiz var. Bu programın ismine Yeni Ekonomi Programı dedik." dedi.

Yeni Ekonomi Programın üç ana temeli; dengelenme, disiplin ve değişim

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Yeni Ekonomi Programı'nı üç ana temel üzerinde oturttuk; dengelenme, disiplin ve değişim." dedi.

Vergi süreçlerine değinen Bakan Albayrak konuşmasına şöyle dedi:

"Vergi süreçlerinde iyileştirmeler olacak, etkinliği kalmamış istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracağız."

"Program hedefleri önümüzdeki 3 yılda gerçekleştirilmiş olacak"

Bakan Albayrak, "Program hedefleri ülke gerçekleriyle uyumu ve ekonomi yönetiminin hızlı karar alma gücüyle önümüzdeki 3 yılda gerçekleştirilmiş olacak." dedi.

"Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi tedbirleri ve gelir artırıcı önlemlerden sorumlu olacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak,"Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisini kurduk. Bu ekip 76 milyar liralık tasarruf tedbirleri ve gelir artırıcı önlemlerden sorumlu olacak." dedi.

Bakan Albayrak, bankaların güncel mali yapılarına ilişkin:

"Bankaların güncel mali yapıları ve aktif kalitelerini tespit etmek için hızlı şekilde mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz."

Albayrak,"(Mali bünye değerlendirme çalışmaları) Bu çalışmaların sonuçlarına göre gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek ve böylece reel sektörün uygun maliyetlerle krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılmasını temin edecek, dünya örneklerine ve ülkemizin geçmiş tecrübelerine dayanan kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız." dedi.

"Tapu harçları ve emlak vergilerinde adil bir süreç olacak"

Berat Albayrak, "Taşınmaz Değerleme Sistemi'ni kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacağız. Tapu harçları ve emlak vergilerinde adil bir süreç olacak." dedi.

Yeni Ekonomi Programının büyüme hedefleri

Yeni Ekonomi Programı'nda büyüme hedefleri; 2018 için yüzde 3,8, 2019 için yüzde 2,3, 2020 için yüzde 3,5 ve 2021 için yüzde 5 olarak belirlendi.

Bütçe açığının GSYH'ya oranı hedefi

Yeni Ekonomi Programı'nda bütçe açığının GSYH'ya oranı hedefi 2018 için yüzde 1,9, 2019 için yüzde 1,8, 2020 için yüzde 1,9, 2021 için yüzde 1,7 oldu.

Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefleri

Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefleri; 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, 2020 için yüzde 9,8, 2021 için yüzde 6,0 oldu.

Yeni Ekonomi Programı'nda işsizlik oranı hedefleri

Yeni Ekonomi Programı'nda işsizlik oranı hedefleri; 2018 için yüzde 11,3, 2019 için yüzde 12,1, 2020 için yüzde 11,9, 2021 için yüzde 10,8 oldu.