CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, 1111 Sayılı askerlik Kanunu'na geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, en son 2011 yılında 30 yaşından gün alanların 30 bin lira ödeme karşılığında askerlik hizmetini yapmış sayıldıkları düzenleme hatırlatılarak, hükümetin bu teklifinin, bedelli askerliğin, yalnızca gelir düzeyi yüksek vatandaşlar için bir ayrıcalık olduğu izlenimini yarattığı belirtildi. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal şartları düşünüldüğünde bedelli askerliğin özellikle işine ve kariyer gelişimine ara verme lüksü olmayan orta ve alt gelirli gençler için bir ihtiyaç haline geldiği vurgulanan gerekçede, çeşitli gelir grupları için kademeli bir düzenleme yapılmasını öngören söz konusu düzenlemenin sorunu eşitlik ve sosyal adalet ilkeleri çerçevesinde çözeceği, gençlerin uzun süredir ortaya koyduğu beklentileri karşılayacağı ifade edildi.

Teklifi göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 1 Ocak 1989 tarihinden önce doğan ve Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile Askerlik Kanununa tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde askerlik şubelerine başvurabilecekler.

Yıllık gelirleri toplamı, 12 bin liradan az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödememeleri ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri, 25 bin Anadolucasino liradan az ve 12 bin liradan fazla olanlar 10 bin lira ödemeleri, 60 bin liradan az ve 25 bin liradan fazla olanlar 15 bin lira ödemeleri, 60 bin liradan fazla olanlar ise 25 bin lira ödemeleri, halinde askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacaklar.

Ödemeler 6 taksitte yapılabilecek

Uygulama kapsamında yapılacak ödemeler Maliye Bakanlığı Merkez Muhasebe Birimi adına Ziraat Bankası'nda açılacak özel hesaba yatırılacak. Başvuru yapanlar isterlerse tahakkuk eden miktarı altı eşit taksit halinde ödeyebilecekler. Bu hesapta toplanan miktarları, genel bütçeye özel gelir ve karşılığı da ilgili kurum bütçelerine aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinde açılacak özel bir tertibe ödenek kaydetmeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Bu ödenekler yılı içinde kullanılmayan miktarlar, ertesi yıl bütçesine devren gelir ve ödenek kaydedilecek. Bu tertiple oluşan ödenek, yükseköğretimde kayıtlı öğrencilerin yurt ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacak. Yapılacak inceleme ve denetlemelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlere zorunlu askerlik hizmeti yasal sure üzerinden yeniden yaptırılacak. Bedelin ödenme usul ve esasları, beyanlarda istenecek bilgi ve belgeler ve uygulamaya ilişkin diğer hususlar, Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlenecek.