Taşeron işçi sorununun çözülmesi için hükümet tarafından çalışma yapıldığını Başbakan Binali Yıldırım gündeme getirse de muhalefet AK Parti’nin ardından taşeron sayısının arttığını iddia etti. Kamu-Sen Ar-Ge uzmanlarının verdiği bilgiye göre Türkiye’de kamu kurumlarında kadrolu çalışan sayısı 3 milyon 300 bin olarak belirlenirken taşeron sayısının yaklaşık 2,5 milyon civarında olduğuna dikkat çekildi. 81 ili ve 921 ilçesi bulunan Türkiye’de 1397 belediye bulunuyor. Bu belediyelerden 884’ü AK Partili belediye başkanları tarafından yönetilirken sırasıyla CHP, MHP, HDP ve 1 adet bağımsız belediye başkanı bulunuyor (Tunceli). Yapılan hesaplamalar doğrultusunda yüzdelik oranda CHP’li belediyelerde çalıştırılan taşeron sayısı AK Partili belediyelere oranla daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

BELEDİYELER TAŞERONLARI KADROYA ALMAK İSTEMİYOR!

İstanbul’da bulunan bir belediye taşeron işçilerin kadroya alınması durumunda yaşanabilecek durumları rapor haline getirdi. Raporda taşeron işçilerin kadroya alınması sonucu belediye giderlerinin artacağı iddia edilerek kadroya alınmaması istendi. Söz konusu belediyede memur, sözleşmeli ve işçi personel olarak 400 çalışanın bulunduğu ve buna karşılık hizmet alımları yoluyla çalıştırılan personel sayısının bin 100 olduğu belirtildi. Kurum çalışanlarının brüt maliyetleri bütçelerinin gelir kaleminin yaklaşık yüzde 11’ine tekabül ederken hizmet alımı yoluyla çalışan bin 100 personelin aynı şekilde brüt maliyetleri yine bütçenin gelir kısmının yüzde 13’üne tekabül ettiği belirlendi. Bu kapsamda taşeron çalışanların kadroya alınmasıyla kurum bütçesine yıllık 72 milyon TL'nin üzerinde ek yük getireceği ifade edilerek olumsuz rapor belediye başkanının önüne bırakıldı.

“MALİYETLER ARTAR, YEREL YÖNETİM ÇÖKER”

Taşeron işçilerin özellikle yerel yönetimlerde kadroya alınmasının ilave külfetlere neden olacağına değinilen raporda mahalli idare yönetimlerinin bu maliyetlerin altından kalkmasının mümkün olmayacağına dikkat çekildi. Bir diğer yandan taşeron işçilerinin kadroya alınması ile oluşacak maliyetin yüzde 50,25 artacağı iddia edilirken personel giderlerinin bütçe içerisindeki payının da yüzde 85,25'e ulaşacağına dikkat çekildi.

“İŞSİZLİK ORANI ARTAR, SOSYAL SORUNLAR BAŞLAR”

Raporun detaylarında oluşulabilecek sorunlar başlıklar halinde anlatılırken belediyelere taşeron işçilerin kadrolu alınmasının ortaya çıkaracağı iddialar dudak uçuklatacak cinsten. İlk etapta yönetim alanında boşluklar olacağı belirtilirken, hizmetlerin aksamasının da yaşanacağına vurguda bulunuluyor. Personellerin verimsiz olmaları durumunda hiçbir biçimde; herhangi bir adli veya idari denetim süreci gerektiren iş ve eylemleri nedeniyle kolayca kurumdan ilişiği kesilememesi ve greve gitmeleri durumunda en kötü durumda çevre ve halk sağlığının telafisi imkânsız bir biçimde zarar göreceği söyleniyor. Bir başka başlıktaysa personel maliyetlerinin bütçeye getireceği aşırı yük dolayısıyla kurumlar, temizlik, kültürel-sosyal hizmetler ve diğer şehircilik hizmetleri gibi alanlarda maliyetlerini düşürme amacıyla, hizmet ve proje kapasitelerini azaltma ve işçi çıkarma yoluna gideceğinden bahsediliyor. Ülke geneli işsizlik oranında artışa, bu alandaki artış ise gerek işsiz kalan bireyler ve aileleri, gerekse tüm toplum için travmatik sonuçların doğmasına neden olacağı da dikkat çekilen bir başka konu arasında yer alıyor.

BELEDİYELER BORÇ BATAĞINDA YÜZÜYOR

Belediyeler yatırım yaptıkça şehirlerin gelişimine hız katıyor. Bu kapsamda Türkiye’de borçsuz belediyenin bulunması neredeyse hayal gibi görünüyor. Yapılan araştırma sonucu AK Partili belediyeler gelirlerinin büyük bir bölümünü yatırımlara ayırırken diğer parti belediyeleri personel gelirlerine ayırmış durumda. Yatırım oranlarının düşük olmasına rağmen CHP’li belediyelerin borçluluk oranı yüzde 250’leri aşmış görünüyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Erol Kaya Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesinin ortalama yatırım oranını yüzde 44 olarak ifade ederken AK Partili büyükşehir belediyelerinde yatırım oranının yüzde 46, CHP’li büyükşehir belediyelerinde ise 41 olduğuna dikkat çekti.

TAŞERON ÇALIŞMASI YIL SONUNA KADAR BİTECEK

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Hükümetimiz sözünü yerine getirecek” diyerek taşeron işçiye kadro müjdesi verdi. “AK Parti hükümetleri bugüne kadar hangi sözü verdiyse yaptı. Bu konuda hükümetimizin verdiği sözlerden birisidir, programımızda yer almaktadır. Bakanlar Kurulumuzda daha önce defalarca görüşüldü. Bazı konularda ilave çalışma yapılması talimatı verildi ve bu çalışmalarda son noktaya geldi. İnşallah yeni yıla kadar veya en geç yeni yılın başında bu konuda atılması gereken adım atılacaktır.” dedi.

Taşeron işçiler için 20 maddelik kanun tasarısı!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlette 441 bini kamu kurumlarında, 330 bini de belediyelerde olmak üzere toplam 771 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçiler için 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi. Ağbal taşeron işçi maaşlarının ağırlıklı olarak 2 bin lira ila 2 bin 250 lira seviyesinde olduğunu, ancak 7- 8 bin lira alan taşeron işçilerin de olduğunu bildirdi. Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK'da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis'e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz.” dedi.