Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile telefon görüşmesi yaptı.

Çavuşoğlu, Amerika Dışişleri Bakanı Tillerson ile telefon görüşmesine ilişkin "İlişkilerimizi etkileyen iki unsuru tekrarladım. Bir FETÖ'nün terörist başının Amerika'da olması, bir de YPG'ye verilen silahlar." dedi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi binası açılışı, Eğitim Fakültesi binasının temelinin atımı ve 2017-2018 akademik yıl açılışı toplu töreninin ardından, Mühendislik Fakültesi'nde 2017-2018 akademik yılının ilk dersini verdi. 

Bakan Çavuşoğlu, dış politikada, Avrupa'ya da Afrika ülkelerine de, Karayip adalarına da, Asya-Pasifik'teki ülkelere de aynı şekilde baktıklarını ve ilişki kurduklarını söyledi. Ülkeler arasındaki vizeleri kaldırmaya çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, vizelerin kalktığı Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 30 artış olduğunu dile getirdi. 

Çavuşoğlu, girişimci bir dış politika yürüttükleri kadar insani bir dış politika da yürüttüklerinin altını çizerek, "Herkes senin sadece kendi çıkarın için değil, kazan kazan formülüyle yanaştığını görecek. O zaman saygın olursun, o zaman engelleri aşarsın." dedi. 

Türk insanının insani yanının, vicdanlı oluşunun dünyada eşi benzerinin bulunmadığının vurgulayan Çavuşoğlu, "İnsani yardımlarda 2016 yılında ABD'nin hemen arkasında ikinci olduk. ABD 6,3 milyar dolar harcamış, biz ise 6 milyar dolar. Biz dünyanın 17. ve Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. Ama insani o dış politikayı uygulamak istiyorsanız, kuru kuru lafla olmaz. Bu sene herhalde yardımda ABD'yi geçeceğiz. Ama milli gelire göre açık ara birinciyiz." dedi. 

Çavuşoğlu, tüm ülkelerle ilişkileri geliştirmeleri gerektiğini, ancak herkesle ilişkilerin her zaman iyi olmasının da beklenmemesi gerektiğini dile getirerek, tartışma da olsa kavga da olsa ilişkileri iyileştirme hedefinden hiçbir zaman sapılmaması gerektiğini belirtti. 

Soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, dersin sonunda öğrencilerle özçekim yaptı.

"YPG eşittir PKK"

Çavuşoğlu daha sonra Alanya'da internet üzerinde yayın yapan Dim Tv'deki bir programın canlı yayının konuğu oldu. Çavuşoğlu, programda turizm sektörünün Türkiye için önemine de değinerek AK Parti'nin turizme hep önem verdiğini kaydetti. Tatil süresinin uzatılması ve otel kalitesinin yükselmesini istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, geçen yıl terör ve darbeden dolayı Avrupa turizminde düşüş olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, "Almanya biraz kampanya yaptı ama gelecek sene, son 2 yılda terör ve darbe girişimden dolayı Türkiye'ye gelmekte çekimser olan turistin yüzde 90'ı geri gelecek ve yeniler de gelecek. Hepsi o kadar pişman ki başka ülkelerde soyuluyorlar. Otel kötü, hizmet berbat, yiyecek içecek kötü, o yüzden hepsi gelmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkilerin düzeldiğini ve Rus turist sayısında patlama olduğunu belirtti. Körfez bölgesi, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine özel önem verdiklerini, İskandinav ülkelerini tekrar Türkiye'ye getirmeleri gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, "İskandinav ülkelerinde biraz azalma var ama başaracağız, karamsar olmamak lazım. Hedef önemli. 3 Kasım'da iktidara geldiğimizde Antalya'ya 3 milyon, Türkiye'ye 13 milyon turist geliyordu. 2014 yılında Antalya 13 milyona, Türkiye 35 milyona ulaştı. Bu rakama bu yıl tekrar ulaşacağız. 2 yıl bizi yavaşlattı ama ne gerekiyorsa da yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Rusya ile yaşanan domates sorunun da ortadan kalktığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Rusya'nın domates üretimi belli. Yaz aylarında bile üretim iç tüketimi karşılamıyor. Açığı kapatmak için de 'Bize öncelik verin dedik ve onlar da bunu uygun buldular anlaştık. Bir kaç firmaya çalışmak istediler. Standartları kim karşılıyorsa önüne engel çıkarmıyorlar. Artık her görüşmemizde Putin, doğrudan domatesten bahsediyor." dedi.

Çavuşoğlu, Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bugün telefonla görüştüğünü belirtti. Çavuşoğlu, "New York'taki terör saldırısı için başsağlığı diledim. O da bize diledi, PKK saldırılarını. PKK'ya karşı tedbir almamız gerekir. Çünkü onların bize vaatleri var ve son adımları görmek istiyoruz. İlişkilerimizi etkileyen iki unsuru tekrarladım. Bir FETÖ'nün terörist başının Amerika'da olması, bir de YPG'ye verilen silahlar. Yani YPG eşittir PKK ve Rakka'daki görüntü. Tillerson iş dünyasından gelen bir arkadaş. Sorunları çok çabuk kavradı. Açık açık, samimi konuşan bir arkadaş, ben de öyle. Samimi ve açık bir telefon görüşmesi yaptık." dedi.

Çavuşoğlu, ardından Türkiye ve Rusya’nın Geçmişi, Bugünü ve Geleceği, Turizm ve Ticarette İkili İlişkilerin Sürekliliği konulu çalıştayın bir restorandaki gala yemeğine katıldı ve Rus konuklarla sohbet etti. Bakan Çavuşoğlu Ruslara katılım sertifikalarını dağıttı.