Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Fırat Harekatı kapsamında 24 Kasım'da El Bab bölgesinde Türk askerine yönelik düzenlenen saldırıda 3 asker şehit olmuş, 10 asker de yaralanmıştı. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada El Bab saldırıyla ilgili olarak "Genelkurmay Başkanlığımızın yaptığı açıklamayı esas alarak bende teyyiden söylüyorum El Bab'da askerlerimize yönelik saldırı Suriye rejimi tarafından yapılmıştır. Bizim elimizdeki bilgiler bu şekildedir" dedi. 

İşte Kalın'ın açıklamasından satır başları: 

'AK PARTİ VE MHP ARASINDA SÜRDÜRÜLEN BİR SÜREÇ VAR'

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne ilişkin İktidar partisi ile MHP arasında sürdürülen bir süreç var. Milletimizin de bu sürece desteğininin tam olacağına eminiz. 

'REHİM HİÇBİR FORMÜLE AÇIK DEĞİL'

Sayın Cumhurbaşkanımız, Putin ile bu konuda 3 kez görüştüler. Çağrımız gerekli adımların atılması gerektiği yönünde. Türkiye bu konudaki insani sorumluluğunu yerine getirmeye devam edecektir.

Halep'te yaşanan hadiseler hepimizi çok ciddi şekilde kaygılandırmaktadır. Rejim, Halep'te açıkça bir insanlık suçu ve savaş suçu işlemeye devam etmektedir. Nitekim rejimin başındaki kişinin bugün basına yansıyan açıklamalarından da gördüğümüz kadarıyla rejim hiçbir ateşkese, hiçbir formüle açık değildir. Bu da aslında Halep'te ve diğer bölgelerde rejimin asıl niyetinin ne olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur.

'DAEŞ'İ BİR BAŞKA TERÖR ÖRGÜTÜYLE VURAMAZSINIZ'

Planlandığı şekilde, kararlı bir biçimde devam etmektedir. Özellikle El Bab içerisinde DEAŞ terör örgütünün yaptığı büyük yığınaktan dolayı da burada çok dikkatli hareket edilmesi büyük önem arz ediyor. Şu an itibarıyla takriben bin 800 kilometrekarelik bir bölge, Cerablus'tan Azez'e ve Azez'in güneyine, El Bab bölgesine kadar, terörden tamamen temizlenmiş durumdadır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi DAEŞ'i başka bir terör örgütüyle vuramazsınız.

BAŞİKA KAMPI MÜZAKERELERİ DEVAM EDİYOR

Başika Kampı'yla ilgili Irak makamlarıyla yürüttüğümüz müzakereler devam ediyor. Kampımız orada DEAŞ'la mücadele kapsamında Iraklılara yardımcı olmaya, destek vermeye devam ediyor. Statüsünün bir hukuki çerçeveye kavuşturulması konusunda bir kağıt alışverişi var, şu anda müzakereler devam ediyor.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

AB ile daha önce belirlenen takvimin uygulanması elbette üzüntü vericidir. Bildiğiniz gibi Türk vatandaşları Schengen vize sistemine dahil olacaktı. AB mültecilerle ilgili verdiği nakdi yardım sözünüde yerine getirmemiştir. Avrupa'da yükselen aşırı sağ akımı da elbette endişe vericidir. Üç tane önemli husus var.

İlki, Schengen meselesidir. İkinci olarak mültecilerle ilgili yük paylaşımı konusunda AB'nin üzerine düşeni yapmasıdır. Biz Türkiye olarak açık kapı uygulamasına devam edeceğiz. Fakat bu sorumluluğun paylaşılması diğer ülkeleri için de geçerlidir. Söz verilen yardımların tamamı gelmemiştir. Bu para Türkiye'nin kasasına değil mülteciler için harcanacaktır. Türkiye'ye bir lütuf olarak bu olaya bakılmaması gerekiyor. Üçüncüsü, yükselen aşırı sağ akımına karşı Avrupa'nın daha sorumlu hareket etmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız'ı sürekli hedef göstererek Avrupa siyasetinin bir yere gelmesi mümkün değildir.

Türkiye karşıtlığı üzerinden siyaset yapılmaması önem arz etmektedir. Bunlar gerçekleştiği takdirde Türkiye - AB ilişkilerinde yeniden pozitif hava yakalanacağını düşünüyorum.

EL BAB SALDIRISI 

El Bab'da 24 Kasım'da Türk askerine yapılan saldırı ile ilgili Kalın, "Genelkurmay Başkanlığımızın yaptığı açıklamayı esas alarak bende teyyiden söylüyorum El Bab'da askerlerimize yönelik saldırı Suriye rejimi tarafından yapılmıştır. Bizim elimizdeki bilgiler bu şekildedir. Bu da rejimin Suriye'de, Halep'te, El Bab'da ve diğer bütün bölgelerde asıl niyetinin ne olduğunu açık bir şeklide tekraren ortaya koymaktadır." açıklamasında bulundu.