Seferberlik Tetkik Kurulu eski Daire Başkanı emekli Tümgeneral Selahattin Kısacık, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Kısacık, 15 Temmuz'la ilgili "Bugün yaşananlara bir bütün olarak baktığımızda 15 Temmuz darbesinin ilk adımı kozmik oda aramasıyla atıldı" dedi.

"Kozmik oda" olarak bilinen soruşturmanın başladığı 2009'da Seferberlik Tetkik Kurulu Daire Başkanı olan Kısacık, yaptığı açıklamada dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlatılan, Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığının kozmik odasının aranmasıyla devam eden soruşturmanın beş yıl sürmesine rağmen somut deliller bulunamadığı için takipsizlikle sonuçlandığının altını çizdi. 

'DEVLETİN KRİTİK PLANLARINA VE VATANSEVERLERİN İSİM LİSTELERİNE ULAŞMAYA ÇALIŞTILAR'

Soruşturmayı yürüten polis, hakim, savcı için "TSK'ya kumpas kurdukları" gerekçesiyle haklarında yakalama kararı çıkarıldığını ve "Kozmik oda" aramasını yapan yargı mensuplarının devletin kritik planları ile "vatanseverlerin" isim listelerine ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Kısacık, şöyle konuştu:  

"Aramayı yapan FETÖ firarisi hakim Kadir Kayan'ın davranışları aslında her şeyi ortaya koyuyordu. O günkü sözde soruşturma kapsamında suç unsurlarını aramak yerine hedefine kilitlenmiş şekilde Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığının kalbi olan 11 ve 16 numaralı odalardaki gizli bilgilere ulaşmak istiyordu."

"HAKİM, HABLEMİTOĞLU İSMİNİ ARATTIRDI"
Hakim Kayan'ın soruşturma kapsamının dışına çıkarak, konuyla alakası olmayan farklı bir arayışa girdiğini belirten, Kısacık, "Necip Hablemitoğlu ile ilgili arama yaptı ancak hiçbir şey bulamadı. 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'nün faili meçhul cinayetler işlemiş olabileceği, özellikle örgütü yıllar önce deşifre eden Hablemitoğlu suikastının bunlarla bağlantısı olabileceğine dair yorumlar yapılıyor. Hakim Kayan'ın o günkü arayışı ve bugünkü yorumları bir araya getirdiğimizde birçok soru işareti ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.

"CİNAYETLERİ ÖZEL KUVVETLERE YIKACAKLARDI"

Kozmik oda aramasına izin verilmemesi halinde FETÖ'nün kara propaganda ile Türkiye'deki bütün faili meçhul cinayetleri ÖKK'ya yıkacağını, bu nedenle aramaların sürdüğü 20 gün boyunca Hakim Kayan'ın yanında bulunduğunu, hiçbir şekilde karargahtan ayrılmadığını ifade eden Kısacık, arama sırasında yapılan usulsüzlükleri ise tutanakla kayıtlara geçirdiklerini söyledi.

"HAKİM İSTEDİĞİNİ BULAMAYINCA ÜZÜLDÜ"

Hakim Kayan'ın aramalar sırasında özellikle seferberlik sırasında halkı düşman kuvvetlere karşı örgütleyecek vatanseverlerin listesine ulaşmaya çalıştığını ancak bütün çabasına rağmen bunu başaramadığını vurgulayan Kısacık, Kayan’ın aramaların sonunda mahkemeye sunacağı rapor dışında başka bir rapor daha hazırlayacağını kendisine söylediğini aktardı. Kısacık, "Bu raporun kime, hangi kuruma gideceği ya da sunulacağını hakime soramıyorduk. Arama tamamlandığında, bölge başkanlığında suç unsuru bulunmamasından dolayı Hakim Kayan, üzüntü içinde olduğunu çok net bir şekilde belli ediyordu." dedi.