ABD Başkanı Barack Obama, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Antalya'da basın toplantısı düzenledi.

Obama, "Paris'teki saldırılardan sonra DAEŞ'e karşı mücadelenizde strateji değişikliği olacak mı?" sorusu üzerine, "Askeri anlamda yaptıklarımızı hızlandırmayı sürdürüyoruz. Sahada da etkili ortaklar buluyoruz ve onlarla yakından çalışıyoruz. Bu koordinasyonu sağlamaları için zaten özel kuvvetler ekibine yetki verdim" dedi.

Ortaya koydukları stratejiyi yoğunlaştıracaklarını ifade eden Obama, şöyle konuştu:

"Sahaya çok sayıda asker göndermemiz gerektiğini söyleyen bazı kişiler oldu. Dünyadaki en iyi orduya sahip olduğumuzu unutmayın. Ben bu orduya yıllardır liderlik yapıyorum, çeşitli seçenekleri tartışıyorum. Bunun bir hata olacağı sadece benim görüşüm değil, sivil ve askeri danışmanlarım da aynı görüşü paylaşıyor. Ordumuz Musul, Rakka ya da Ramadi'ye gidemez ve geçici olarak DAEŞ'i temizleyemez diye söylemiyorum. Daha önce gördüklerimizin tekrarını görebiliriz diye söylüyorum. Eğer kapsayıcı bir yönetim isteyen, ideolojik aşırıcılıkları öteleyen yerel halkı yanınıza almazsanız, bunlar yeniden ortaya çıkacaktır. Tabii bu ülkeleri gidip kalıcı olarak işgal etmezseniz. Diyelim ki Suriye'ye 50 bin asker göndermeye karar verdik. Yemen'den kaynaklanan bir terör saldırısı olursa ne olacak? Oraya da mı asker göndereceğiz? Ya da Libya'ya? Veya Doğu Asya'da ya da Kuzey Afrika'da başka bir yerde faaliyet gösteren bir terör örgütü olursa ne olacak? Bu nedenle bir strateji sürdürülebilir olmalı."

Betebet font-family: Roboto, sans-serif;">Obama, G20'de teröre karşı birlik içinde durdukları yönünde sarsılmaz bir mesaj verdiklerini söyledi.

Suriye'de diplomatik çözüm noktasında, hala taraflar arasında Suriye Devlet Başkanı Esed'in durumu konusunda farklılıklar bulunduğunu belirten Obama, "Bizim görüşümüz hala onun Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığı yönünde" dedi.

"Ün peşindeki katiller"

Obama, "Eğer biz de DAEŞ sanki devletmiş gibi hareket edersek ve bir devlete saldıran başka bir devletle savaşmak için dizayn edilen rutin askeri taktikleri kullanırsak DAEŞ'in söylemlerine göre oynamış oluruz. Burada olan, o değil. Bunlar, ün peşindeki katiller" diye konuştu.

Uçuşa yasak bölge

Obama, bir soru üzerine, Paris saldırılarından önce kendilerine herhangi bir spesifik bilgi gelmediğini söyledi. ABD’nin Ortadoğu’ya asker göndermesi yaklaşımına sahip olanların “yanlış” düşündüğünü ifade eden Obama, şunları kaydetti:

"İyi niyetli bazıları var ve konu Suriye'deki insani durum olunca onların samimiyetinden şüphem yok. Örneğin uçuşa yasak bölge veya bir tür güvenli bölge çağrısı yapanlar. Bu konular, bizim en üst düzeydeki askeri ve istihbarat danışmanlarımızla oturup, titizlikle nasıl olabileceğini konuştuğumuz meseleler. Genellikle de birçok planlama, konuşma ve gerçekten çalışmadan sonra, bu tür adımların amaca zarar verici olacağına karar kılınıyor. Çünkü DAEŞ’in uçakları yok, saldırılar sahadan geliyor. Gerçek bir güvenli bölge, saha operasyonu gerektiriyor"

ABD Başkanı Obama, "(Suriyeli sığınmacılara) kalbimizi kapatmamalıyız. Kimse Türkiye kadar sığınmacı yükü taşımıyor" dedi.