İki milyardan fazla nüfusa sahip İslâm âlemi, 4 trilyon dolarlık pazarın sadece yüzde 20’sinde varlık gösteriyor. Müslümanlar için en önemli konulardan olan dünya ‘Helal Pazar’ı büyük ölçüde gayrimüslimlerin elinde bulunuyor. Helal ürün pazarı ise dünyadaher geçen gün büyümeğe devam ediyor. İslam ülkeleriyle birlikte ABD, Çin ve Avrupa ülkeleri de yaklaşık 4 trilyon dolarlık bu pazardan ne yazık ki faydalanıyor. Helal ürünlerin 1,5 trilyon dolarını İslami finansal aktiviteler, 860 milyar dolarını helal gıda, 250 milyar dolarını İslami turizm, 390 milyar dolarını ise İslami tekstil, helal kimya, ilaç ve kozmetik oluşturuyor.

Hedef ‘Helal Pazar’a öncü olmak

Bugün Türkiye, ‘Helal Pazar’ından yüzde 5 gibi bir pay alıyordu fakat Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal zirvesi ile Türkiye’nin bu alanda bir merkez olması ve pazar payını daha da yükseltmesi hedefleniyor.

Haydi, Bismillah

İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle güne ‘Bismillah’ dedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajında "Küresel helal pazarına yeni bir vizyon kazandıracak olan Dünya Helal Zirvesi’nin ülkemizin ticaret ve finans merkezi İstanbul’da gerçekleştirilmesi de bizler için büyük önem taşımaktadır." dedi.

Helal ürün pazarının yüzde 80’i gayrimüslimlerde

4 trilyon dolarlık helal ürün pazarının yüzde 80’inin gayrimüslim oluşturduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi’nde konuşma yaptı.İİT'yi oluşturan 57 Müslüman ülkenin, 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal tüketim mallarının sadece yüzde 20'sini ürettiğini belirten Zeybekci, helal pazarının İslami finansla birlikte 4 trilyon dolara ulaştığını, Müslümanlar’ın helal tüketim mallarının üretimi konusunda zamanla ilerleme sağlayabileceğini kaydetti.

“Helal Akreditasyon Kurumu daha güçlü olacak”

Zeybekci, Türkiye olarak çok önemli bir adım attıklarını ve Helal Akreditasyon Kurumu'nu (HAK) kurduklarını belirterek, "Bu kurum, yıl sonundan önce çok güçlü bir kurum olarak hepinizin hizmetinde olacak. Helal belgesi almanın zorunlu olmadığını vurgulayan Zeybekci, bu durumun HAK faaliyete geçtikten sonra da devam edeceğini anlattı. Zeybekci; helal belgesi veren yurt içinde ve yurt dışındaki uygunluk değerlendirme kuruluşlarının talebi halinde ise denetim yapacağını söyledi.

Dünyanın her noktasına ‘HAK’ 

Bütün İslam alemine yetecek kadar teknik standardın, kabiliyetin, uzmanın, hızın ve bilginin bulunduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti: "Türkiye olarak bu anlamda çok önemli bir adım attık. Helal Akreditasyon Kurumu'nu (HAK) kurduk. Daha çiçeği burnunda... TBMM'den yeni çıktı. 57 İslam ülkesinin tamamının hizmetinde olacak. Bu akreditasyon kurumu helal-haram belirleyen bir kurum değil, yanlış anlaşılmasın. Helal-haramla ilgili hassasiyetleri, kuralları koyacak kişiler burada... Yani SMIIC çatısı altında İslam alimleri koyacak kuralları... Onun teknik uygulamasını HAK olarak Türkiye’de biz başlattık. İİT üyesi ülkelerde ilk defa böyle bir kurum kuruldu.”