Osman Kavala, Gaziantep dönüşü İstanbul'da Yeşilköy Havalimanı'nda İstanbul polisi tarafından gözaltına alındı.

Ardından Vatan Caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine getirilen Kavala’nın sorgusu yapılıyor. 

1957 Paris doğumlu olan Kavala’nın adı spekülasyonlarla anılan ve George Soros tarafından kurulan Açık Toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyeliği ve Helsinki Yurttaşlar Derneği üyeliği bulunuyor.

Gezi olaylarından Demirtaş ve Akşener'le gizli bağlantılara kadar birçok yerde ismi geçen Kavala'nın gözaltına alınmasının hemen ardından AP Raportörü Kati Piri’nin 'acil çağrı' tweeti atması dikkat çekti.

Gezi darbe girişimin finansörü

İddiaya göre Gezi darbe girişimi olaylarının devam ettiği günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'dan 15 Haziran 2013 tarihli İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, Osman Kavala’nın çıkan olayların organizatör ve finansörü olduğu belirtilmişti.

"Seni Başkan yaptırmayacağız"

HDP ile kurduğu sıkı ilişkileri de dikkat çeken Kavala, aynı zamanda “Seni Başkan Yaptırmayacağız” sloganının da mucidi olarak tanınıyor.

7 Haziran seçimlerinin ardından Osman Kavala, HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı sahibi olduğu Cezayir Restoranı'nda ağırladığı biliniyor.

Meral Akşener ile birlikte düğünde şahitlik yaptı

MHP'de ise 'lider değişimi' formülü üzerinde çalışan koalisyona destek olduğu ileri sürülen Kavala’nın Meral Akşener ile yakınlığı da medyaya yansımıştı.

Gazeteci Hasan Öztürk, konunun detaylarını köşesine taşıdığı yazıda söz konusu bu yakınlığı kaleme aldı:

"Zira Meral Akşener ile “ortak kuzenleri"nin nikah şahitliğini yapan da oydu.

Bir şey daha oldu o dönemde. CNN Türk'te Taha Akyol, Merak Akşener'i ağırladı... Akşener, programda “Ayşe Buğra'nın kitaplarını gençlere öneriyorum" diye bir cümle kurdu!Peki kim bu Ayşe Buğra? Tabii ki Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra Kavala!"

AP Raportörü Kati Piri’den 'acil' çağrı mesajı

Osman Kavala’nın gözaltına alındığı haberi Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’yi rahatsız etti.

Türkiye aleyhine birçok manipülatif çağrılara imza atmasıyla tanına Piri, sosyal medya hesabından provokatif bir mesaj atmaktan geri durmadı.

Piri paylaştığı mesajda "Osman Kavala’nın İstanbul’da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu’nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim" ifadelerini kullandı.

Osman Kavala Kimdir?

1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.

Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

İletişim yayınlarının kurucularından olan Kavala; TESEV yönetim kurulu üyeliği, Açık Toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyeliği ile Helsinki Yurttaşlar Derneği üyeliği yapıyor.