Özel Haber/Ali Can Tiryaki

Dışa bağımlılığı bitirmek için dev projeler üreten Türkiye ileri teknolojili ürünlerini kendi üretecek. Türkiye birkaç ülkeye ve birkaç ülkeden ticaret yapan bir ülke olmaktan çıktı, dış ticaret kanalları çeşitlendirildi. Milli gelirde sıçrama sağlandı. Alt yapı yatırımları arttı. Türkiye bölgede bir cazibe merkezi haline geldi. Bölgedeki hadiselerle ilgili olarak söz sahibi olma arzusunu ortaya koydu.  Yerli Ulaşım, Yerli Savunma Sanayii, Yerli Enerji, Yerli Otomobilden sonrada Yerli Uzay istasyonu da kurulacak. 

Milli uydu fırlatma sistemi geliştirilecek



3. Global SatShow’un açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi hedefinin ilk adımı olarak ‘Uzay sonda roketi ve fırlatma sistemi’ geliştirilmesine yönelik proje çalışmalarının başladığını duyurdu.

Japonlar ile işbirliğine gidilecek



Milli uzay teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla Japonya ile bir iş birliği protokolü imzaladık söyleyen Bakan Arslan, “Bu kapsamda, uluslararası uzay istasyonunda Japonya'ya ait Kibo Modülünde milli ürünlerimizin deney sürecini başlattık” açıklamasında bulundu.

Türkiye Uzay Ajansı kuruluyor



Türkiye’nin Uzay Ajansı'nın kurulmasına ilişkin çalışmaların başlatıldığını hatırlan Arslan “Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasına ilişkin çalışmalarımızı başlatmıştık. TBMM'de ilgili komisyondan geçti. Genel kurul gündeminde İnşaAllah yakın zamanda bunun altyapısını tamamlamış olacağız. Uzay ajansının kurulması ile uzay ve uydu çalışmalarımızı çok daha ileriye taşımış olacağız.Uydu projelerinde kullanılmak üzere uydu itki motoru ve itki sistemini milli imkanlarla geliştirilebilmesi için de projelerde fizibilite çalışmalarını yapıp tamamladık. Milli uydu firlatma sisteminin geliştirilmesinin ilk adımı olarak da uzay sonda roketi ve fırlatma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik proje çalışmalarına başladık. Bu projeyi de önümüzdeki yıl yatırım programına almayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.



“Darbe girişiminin seyri bambaşka  olabilirdi”

3. Global SatShow’un diğer konuşmacısı olan Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, "(15 Temmuz gecesi) Şayet o gece sayın cumhurbaşkanımızın ve sayın başbakanımızın mesajlarının halka ulaştırılması yabancı uydu işletmecilerinin takdirinde olsaydı veya darbeciler Türksat personeline yayınları kestirmeyi başarmış olsalardı darbe girişiminin seyri herhalde bambaşka olurdu." dedi.

Dışa bağımlılık bitecek



Vecdi Gönül, ülkelerin kendi uydularını üretme taleplerinin, güvenlik temelli stratejik bir gereklilik olduğunu dile getirerek, uyduların dışarıdan alınmasının kısa vadede ekonomik görünse bile, uzun vadede dışa bağımlılığın sürmesi anlamına geldiğini, bunun hiçbir ülke için istenen bir durum olmadığını ifade etti.