Ali Can Tiryaki / Özel Haber

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 20 Ocak'ta başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında 18 Mart günü kent merkezi teröristlerden temizlenen Afrin'de yüzlerce kilometrelik tünellere rastlandı. Bölgede 200 kilometrelik tünellerin kazıldığına dikkat çeken Bayazıt kitlesel saldırılara karşı uyarılarda bulundu. Yer altına adeta şehir kuran teröristler mühimmat deposundan, hastaneye, tuzaklardan, kaçış noktasına kadar her şeyi üst akıl ile planlayarak tünellere patlayıcı maddeler bırakarak tuzaklamış. Fakat kontrollü şekilde ilerleyen askerlerimiz büyük felaketi önceden engelleyerek deprem etkisi yapacak bombaları etkisiz hale getirdi. Uluslararası Strateji ve Güvenlik Uzmanı Hüseyin Bayazıt ‘4’üncü Nesil Savaş’ taktikleriyle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekerken, 2001’den beridir Ortadoğu ve diğer Müslüman ülkelerde yaşananların denemesinin Yugoslavya’da yapıldığını vurguladı.

Türkiye hesapların göbeğinde

“Çok terörlü ve çok çeşitli silahlı ayrıca çok etkili bir savaş ile karşı karşıyayız" diyen Bayazıt, “Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'panislamist' diyerek Trump'ın aklını çelmeye çalışan bir algı yönetimi var. Yeni bir dünya inşa ediyorlar. Türkiye de bu hesapların göbeğinde. Bugün düşman, ABD yönetiminin, hatta ülkelerin de üzerinde bir üst akıl" olduğunu ifade ederken, yeni anayasayı engelleyenlerin de bu çabalara hizmet ettiğine işaret etti.

Savaş şekilleri evrimleşti

Teknolojiyle birlikte savaşlarında evirildiğine dikkat çeken Beyazıt  “Bugün savaş kavramları değişti, İttifak kavramları da eskisi gibi değil. Artık modern ordularla savaşlar yapılmıyor. Asimetrik, nizami, gayri nizami harp ve savaşı vekalet ettiriyorlar. Devletler pek işin içinde değil artık. Savaş vekil olarak kullanılan terör örgütleriyle yapılıyor. Şiddet sadece bombayla, suikastlerle yaratılmıyor, siber terörle, narko terörle, biyoterörle, nükleer terörle, finans terörüyle yaratılıyor. Psikolojik şiddet uygulanıyor, moral bozuluyor, kararlar bu yolla etkilenmeye çalışılıyor” ifadesini kullandı.

Tüneller üst aklın planı

Bir terör örgütünün tek başına planlayıp yapamayacağı nitelikteki tünel ve hendekler, örgütün bir üst akıl tarafından yönlendirildiğini de ortaya koyduğunu belirten Beyazıt “ 1’inci dünya savaşında İngilizler Almanlara karşı 21 kilometrelik tünel kazarak patlayıcı madde döşemişlerdi. Alman askerlerin tünellere yaklaştığı sırasında yaşanan patlamada dünya muhabere tarihinde bir harekette 11 bine yakın asker öldürülmüştü. Şuan Suriye’de askerlerimiz bu tür tehlikelere karşı mücadele veriyor. PYD’li teröristlerin aklı tünel kazıp sinsi plan yapmaya yetmez. Bizim bildiğimiz terörist dağda gerilla taktiğiyle savaşır. PKK’lı teröristler üst aklın destekleriyle Doğu’da hendek, barikat, tünel ve keskin nişancı taktiğiyle yeni nesil meskûn mahal çatışması ortaya çıkardı.” dedi.