Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ziyaretinin bölgeyi ve tüm dünyayı ilgilendiren gelişmelerin olduğu kritik bir anda gerçekleştiğini söyledi.

Ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni ve ümit veren bir çerçeveyi sembolize ettiğini dile getiren Çipras, "İşbirliğimiz Avrupa'daki bütün dengeleri değiştirebilir, bunu değerlendirmemiz lazım" diye konuştu.

İki ülke arasında sorunlar da olduğuna vurgu yapan Çipras, dün Türkiye ile Yunanistan arasında dün oynanan dostluk maçına atfen, zaman öldürmek için yapılan yan paslar yerine her zaman atak oynanan futboldan yana olduğunu ifade ederek, "Göçmen akını, Ege'de meydana gelen insanlık krizleri, terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor bölgemizde. Bu tehditlere karşı koyabilmek amacıyla işbirliği yapmamız gerekiyor" dedi.

"Avrupa da sorumluluk üstlenmeli"

Türkiye'nin son yıllarda Suriye'deki çatışmalardan kaynaklanan insan akınından dolayı çok büyük bir yükün altına girdiğini de hatırlatan Çipras, buna çözüm bulmak amacıyla bir yöntem belirlemek gerektiğini kaydetti.

Bu krizin sadece Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın sorunu olmadığını ifade eden Çipras, "Yunanistan son 8 ayda büyük miktarlarda mülteci akınlarına maruz kaldı. Tabi bu kişilerin nihai hedefi Yunanistan'da kalmak değil, aynı zamanda Avrupa'ya da gitmekti. Türkiye misafirperverlik çerçevesinde 2,5 milyondan fazla göçmen ağırlıyor. Yunanistan'a 650 bin civarında göçmen geldi. Bu konuda elbette atılması gereken daha fazla adım var. Karşılıklı anlayış ve işbirliği lazım" diye konuştu.

Pokerklas font-family: Roboto, sans-serif;">Avrupa'nın da bu konuda sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirten Başbakan Çipras, "göçmenlere illegal bir şekilde göç yollarını kullanmalarının ortadan kaldırılması amacıyla onlara yasal bir yerleşim teminatı verilmesi gerektiğine" dikkat çekti.

Türkiye ile işbirliği ve ikili ilişkiler çerçevesinde dışişleri bakanlıkları ve kamu düzeni ve göç konularında ilgili kurumlar arasında acilen bir işbirliğinin başlatılmasına karar verdiklerini dile getiren Çipras, bugün Yunan Sahil Güvenlik Komutanının, Türk mevkidaşıyla aralarındaki iletişimin artırılması amacıyla somut önlemlerin alınması noktasında mutabakata varıldığını kaydetti. 

"Kıbrıs'ta çözüm için toplumu cesaretlendirmeye karar verdik" 

Çipras, "Kıbrıs'ta iki toplumu adil ve kalıcı çözüm bulmak amacıyla cesaretlendirmeye karar verdik" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çipras, "Kıbrıs'ta iki toplumu adil ve kalıcı çözüm bulmak amacıyla cesaretlendirmeye karar verdik" ifadesini kullandı.

"Avrupalıların Türkiye'nin yükünü paylaşması gerek"

Aleksis Çipras, karşı karşıya olunan sorunun yüz milyonlarca insanın evlerinden edilmesi sorunu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece polisiye önlemlerle bunlarla mücadele etmeye devam edeceksek, bu sorunu çözemeyiz. Türkiye'de 2,5 milyona yakın göçmen var. Her şeyden önce bu insanların sadece Türkiye'deki varlıklarına ve Yunanistan'a nakledilmeleri konusuna takılıp kalmamalıyız. Bu insanların neden evlerinden kaçtıklarını anlamamız gerekiyor."

Çipras, odaklanılması gereken noktanın Avrupalıların Türkiye ile yük paylaşımı yapması olduğunu belirterek, "Göçmenlerin gidecekleri yerlere yerleştirilmesi amacıyla daha güvenilir ve inanılır çözüm ortaya konması gerekiyor" dedi.