Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD heyeti ile gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"KİMSE TERÖR ÖRGÜTÜNE GÜVENCE VERMEMİZİ BEKLEMESİN"

Suriye'deki Kürtler de dahil olmak üzere sivillerin can ve mal güvenliği konusunda en büyük hassasiyeti gösteren ülkenin Türkiye olduğunu belirten Kalın, "Ama hiç kimse Türkiye'nin bir terör örgütüne güvence vermesini, onu şu veya bu gerekçeyle aklayıp meşrulaştırmasını beklemesin. Biz herkesle koordinasyon yaparız ama kimseden izin almayız. Suriye Kürtleri ile PKK terör örgütü ve onun Suriye kolu olan YPG ve PYD'nin birbirine karıştırılması, adeta bunların aynı şeymiş gibi bir cümle içerisinde kullanılmasına Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hepimiz tepkimizi verdik. Bugünkü görüşmede de bunların birbirinden net bir şekilde ayrılması gerektiğini ifade ettik." ifadelerini kullandı. 

"TRUMP'IN ÇEKİLME KARARINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ AMA..."

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki ABD heyetiyle yapılan görüşmeyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Sayın Trump'ın çekilme kararından memnuniyet duyuyoruz fakat bunun nasıl olacağı, geriye nasıl bir yapının bırakılacağı, özellikle dağıtılan ağır silahların ne olacağı, oradaki Amerikan askeri üslerinin ve lojistik merkezlerinin akıbeti gibi konuların da açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu toplantıda bu bahisleri etraflı bir şekilde ele aldık." diye konuştu. 

Kalın, "İlgili birimler konuyu, sahadaki çekilme sürecini, mahiyetini, geride bırakılacak tabloyu detaylı şekilde ele alacak." dedi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNE FIRSAT VERMEMELİYİZ"

Kalın, çekilme sürecinin terö rörgütü PYD/YPG başta olmak üzere terör örgütlerine ya da başka unsurlara yeni fırsat alanı yaratmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

"TEYİTLİ BİR RANDEVU SÖZÜ YOKTU"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın John Bolton'a teyitli bir randevu sözünün olmadığını belirten Kalın, "Son tahlilde, Bolton'un muhatabı bellidir. Buna gerek duyulmadı. Bunu tepki gibi nitelendirmek doğru olmaz, ama İsrail'de yaptığı açıklamaları doğru bulmadığımızı kendisine de söyledim. Bunu ihtiva eden bir dosyayı da kendisine verdim. Bu bir üslup değil, bakış açısı anlamına da geliyor bir bakıma. Son yapılan açıklamalar üzerine bir kez daha ifade edilmesi gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

"PYD/YPG'YE VERİLEN SİLAHLARIN BERTARAF EDİLMESİ BEKLENTİMİZDİR"

ABD'nin DEAŞ ile mücadele bahanesiyle terör örgütü PYD/YPG'ye verilen silahlar hakkında konuşan Kalın, "Bunların toplanması ve tamamen bertaraf edilmesi, PYD/YPG terör unsurlarının elinden alınarak nötralize edilmesi bizim temel beklentimizdir, bunun dışında bir alternatifi zaten kabul etmemiz söz konusu değil." dedi.

"ORTAK DEVRİYENİN ÖTESİNDE BİR NOKTAYA GELDİK"

Kalın, "Artık ortak devriyenin ötesinde bir noktaya geldik. YPG'lilerin oradan tamamen çekilip yerel unsurlara Münbiç'in devredilmesi gerek. Amerikalılar ile görüşmemizde bir tampon bölge, bir harita, sınır hattı konuları gündeme gelmedi." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında planlanmış bir görüşmenin olmadığını açıkladı.