Bitlis Valisi Ahmet Çınar, seçmen iradesine müdahale ederek, vatandaşların sandıkta istemedikleri partilere oy vermesi sonucunu doğuracak davranışların halk düşmanlığı olduğunu belirterek, "Halkımıza şunu söylemek istiyorum; çekinmesinler, korkmasınlar. Devletimiz tedbirlerini aldı, alıyor ve gereği yapılacaktır" dedi.

Çınar, AA muhabirine, 1 Kasım'daki milletvekilliği genel seçimi ile ilgili polis ve jandarma bölgesindeki bütün planlamaların yapıldığını kaydetti.

Seçimlerin hakim ve yargı denetiminde, seçim kurullarının marifetiyle bütün süreç takip edilerek sonuçlandırıldığını söyleyen Çınar, şöyle konuştu:

"Biz de güvenlik ve lojistik anlamdaki bütün tedbir ve ihtiyaçları göz önüne alarak planlamaları yaptık. Sandıkların bir kısmının belli bölgelerde toplanmasına yönelik başvurumuz vardı ancak bu kabul edilmedi. Tabii bu konuda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yetkilidir. Biz de o karar gereği bütün tedbir ve planlamamızı yaptık. Uzak köy ve noktalara helikopter desteği sunacağız. Kanun ne diyorsa ve demokratik usuller neyi gerektiriyorsa, o çerçevede davranıyoruz ve davranacağız. Devlet olarak bu ortamı ve güvenliği sağlamak boynumuzun borcudur. Sandık alanı, bölgesi, yaklaşma noktaları ve metresi kanunca belirlenmiş. Bütün güvenlik birimlerimiz bu çerçevede görev ifa edecek."

"Bölgede seçmen iradesine yönelik tehditlerin olduğu hususu bir gerçektir" diyen Vali Çınar, bu konuda hukuk çerçevesinde bir delillendirme olmadığında işlem yapılamadığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birileri 'böyle bir şey yok' diyor ancak bunu herkes biliyor ki var. Herkes söylüyor ancak delillendirme noktasında bir çekince gösteriyorlar. Bu da devlet olarak, failler konusunda işlem yapmamızı önlüyor. Birçok konu var ancak temel konuların başında bu var. Dolayısıyla seçmen iradesine müdahale etmek ve onları tehdit ederek, iradelerinin sandıkta istemedikleri partilere oy vermesi sonucunu doğuran bu tür davranışlar demokrasi, hukuk ve temelde de halk düşmanlığıdır."

 "Çekinmesinler, korkmasınlar"

Halkın iradesini özgür ve insan haysiyetine uygun şekilde yansıtması gerektiğini vurgulayan Vali Çınar, bu konuda devletin bütün tedbirleri aldığını ve gereğinin yapılacağını söyledi. Seçimin huzur ve güven içinde demokratik usul ve ahlaka uygun şekilde sonuçlanması için hazırlıkların tamamlandığını bildiren Çınar, "Halkımıza şunu söylemek istiyorum; çekinmesinler korkmasınlar. Devletimiz tedbirlerini aldı, alıyor ve gereği yapılacaktır. Dolayısıyla iradelerini özgürce insan haysiyetine de uygun şekilde yansıtmaları gerekir. Bir parti ayrımı yapmadan bunları söylüyorum. Bütün sandık ve sandık kurulu başkanlarının intikalleri, oylama sonuçları ve sayım tutanaklarının, seçim kurullarına intikali konusunda bütün tedbirler alınmıştır." dedi. 

"Tunceli'de her türlü tedbir alındı"

Tunceli Valisi Osman Kaymak, vatandaşın iradesinin özgür şekilde sandığa yansıması için her türlü tedbirin alındığını bildirdi.

Klasbahis font-size: 16px; line-height: 24px; font-family: Roboto, sans-serif;">Vali Kaymak, AA muhabirine, 1 Kasım'daki seçimde Tunceli’de 491 sandıkta 63 bin 614 kişinin oy kullanacağını belirterek, oy kullanılacak yerlerde bin 500 polis ve bin 200 jandarma personelinin, zırhlı araçlarla görev yapacağını söyledi.

Sandık ve oy pusulalarının sandık bölgelerine gitmesi ve gelmesi konusunda her türlü tedbir alındığını ve gerekli görevlendirmelerin yapıldığını aktaran Kaymak, şunları kaydetti:

"Vatandaşımızın iradesinin özgür şekilde sandığa yansıması için her türlü tedbirleri almış bulunmaktayız. Partiler,  seçim çalışmalarına devam ediyor. Daha özgür ve güvenilir bir ortam olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun, özgürce gitsin, oylarını kullansın. Biz de devlet kuvvetleri olarak, gerek jandarma gerekse polisimiz, vatandaşımıza gelecek her türlü baskıyı ortadan kaldıracak bütün tedbiri almış durumdayız. Hatta bazı bölgelerde, güvenlik riskine karşı sandıkları helikopterle taşıyacağız."

"Güvenlik sorunu tamamen ortadan kalkmış durumda"

Osman Kaymak, kendileri açısından güvenlik sorununun tamamen ortadan kalktığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bizim açımızdan güvenlik sorunu tamamen ortadan kalkmış durumda. Dikkatli olmak durumundayız, her türlü tedbiri alıyoruz. Ümit ederim seçim, beklediğimiz şekilde sağlıklı şekilde geçer. Geçen seçimlerde fazla olay olmadığına şahit olduk. Ümit ediyorum bu seçimde de Tunceli, kendine yakışanı yapacak ve seçmen iradesinin sandığa yansımasını sağlayacaktır. Seçimlerin, ülkemiz ve ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum."

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz de seçime kısa süre kaldığını anımsatarak, "Seçimlerin, gerginlikten uzak, barışçıl ortamın olduğu şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. Bu anlamda temennimiz, halkın hiçbir baskı altında kalmadan kendi iradesiyle sandığa gitmesi ve Türkiye siyasetine gerekli damgayı vurmasıdır" diye konuştu.

"Güvenlik güçlerine güvenin"

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, seçim güvenliği ile ilgili tüm tedbirlerin alındığını belirtti. 

Erzincan Valisi Kahraman, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 1 Kasım'ta yapılacak 26. Dönem Milletvekilli Genel Seçimi'nin şimdiden hayırlı olmasını diledi. 

Valilik olarak seçimin hiçbir olumsuzluk yaşanmadan, vatandaşların iradesinin adil, şeffaf ve hür bir şekilde yansımasını temin etmeyi hedeflediklerini ifade eden Kahraman, şunları kaydetti: 

"Vatandaşlarımızın en temel demokratik hakları olan oy verme haklarını sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanmalarını temin etmek üzere jandarma, emniyet ve kamu kurumlarıyla seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesi, seçimlerde halkın iradesinin hür bir şekilde sandığa yansıması için gerekli her türlü güvenlik tedbirleri alınmıştır."

Kahraman, vatandaşlardan seçimde hür iradelerini sandığa yansıtmalarını engelleyici her türlü baskıya karşı güvenlik güçlerine güvenmeleri çağrısı yaparak, "Alınan bütün önlemlere rağmen vatandaşlarımızın herhangi bir suç unsuru, baskı, tehdit veya buna yönelik faaliyet gördüklerinde, jandarma bölgesinde 156'yı, polis bölgesinde de 155'i aramalarını rica ederim" ifadelerine yer verdi.