İstanbul'da toplamda 5 binden fazla okul, 2 buçuk milyonun üstünde öğrenci, 25 binden fazlada okul servisi var. Fakat kullanılan servislerin yüzde 30'undan fazlasının korsan olduğu iddaa ediliyor. Özellikle işin ekonomik boyutunu düşünen veliler korsan servislere çocuklarını vererek hayatlarını tehlikeye atıyor.  Hatıllayacaksınız 3 yaşındaki Alperen Sakin'in okul servis minibüsünde unutularak yaşamını yitirmişti. Olayın okula ait "korsan" servis aracında yaşandığını öne sürülmüştü.

Trafik polisleri denetimi arttırdı

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin okul korkularını gidermek ve okul sevgisi aşılamak için uygulanan uyum haftasının başlamasıyla okul öncesi, ilkokul 1., ortaokul 5. ve lise 9. sınıf öğrencileri sınıfları doldurdu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de korsan servislere karşı denetimleri arttırarak görev başına geldi. Öğrencilerin güvenli şekilde okullarına gidip gelebilmeleri için kent genelindeki ara ve ana arterlerde denetim uygulaması başlatarak korsan servislere göz açtırmadı. Fatih'te Haseki Sultan Mahallesi Turgut Özal Millet Caddesi üzerinde kontrol yapan ekipler, okul servislerini durdurarak evrak denetimi yaptı. Sürücü belgesi ile araç bilgilerini sorgulayan ekipler, servis sürücülerine 'can taşıdıklarını' hatırlatarak çeşitli uyarılarda bulundu.

Özel okullarda açık var

Özel okul veya kreş eğitimi veren kurumlar, kendileri araç alıp servis taşımacılığı yapabiliyor. Bu konuda bir yasal boşluk var. Sürücüler, denetimlerin gelecek nesillerin güvenliği için önemli olduğunu belirtirken, denetimlerin kendilerini de mutlu ettiğini ifade ettiler. Korsan servislerden dert yanan servis sürücüleri, "Biz servis kayıt altında servis yapıyoruz. Bu sebeple sabıka kaydının da içinde bulunduğu bazı evrakları zaten gerekli yerlere teslim ediyoruz. Bu iş bizim geçim kaynağımız, dolayısıyla işimizi hassasiyetle yapıyoruz. Ancak bu işi korsan olarak yapanlar var, bu durum öğrenciler için çeşitli tehlikeler doğurabiliyor. Biz de korsanlardan şikayetçiyiz, korsanların piyasadan çekilmesini istiyoruz. Bu işi doğru dürüst yapmayanlar cezasını çeksin." ifadesine yer verdiler.