Malezya'da dün yapılan genel seçimde eski Başbakan Mahathir Muhammed öncülüğündeki ittifak birinci çıkarak mecliste çoğunluğa ulaştı. 

Seçim Kurulu, Mahathir'in Halkın Umudu (Harapan Rakyat) ittifakının 222 sandalyeli parlamentoda 122 sandalye kazandığını açıkladı. 

Mahathir'in rakibi ve halihazırdaki Başbakan Necip Rezak liderliğindeki Birleşik Malay Ulusal Partisinin (UMNO) sandalye sayısı ise 79'a düştü. UMNO’nun 2013 seçimlerinde 133 sandalye kazanmıştı. 

"Ben ve arkadaşlarım halkın verdiği kararı kabul ediyoruz." diyen Necip, hiçbir partinin henüz üstünlük sağlayamadığını iddia etti. 

Necip, kimin başbakan olacağına Sultan Muhammed'in karar vereceğini söyledi. 

Abdül Hadi Avang liderliğindeki Malezya İslam Partisi'nin (PAS) 18 sandalye kazandığı seçimde 3 bağımsız isim de milletvekili olarak parlamentoya girdi. 

Seçim Komisyonu, kayıtlı yaklaşık 15 milyon seçmenin yüzde 76'sının oy kullandığını açıkladı.

UMNO 1957'den beri iktidar

Başbakan Necip Rezzak, 2009 yılından bu yana başbakanlık görevini yürütürken, başında olduğu Birleşik Malay Ulusal Partisi (UMNO), ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1957'den beri iktidarı elinde tutuyor. 65 yaşındaki Necip Rezzak, ülkenin ikinci başbakanı Tun Abdul Rezak'ın oğlu.

Halkın Umudu ittifakı adıyla bir araya gelen partilerin adayı olarak seçime giren Mahatir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın dostu olarak biliniyor.

1981-2003 yılları arasında başbakanlık yapan Mahathir, Malezya'da en uzun dönem bu görevi yürüten siyasetçi ünvanına sahip.