Özellikle İHA'larda kullanılan kameralar için uygulanan ambargo Türkiye'nin yerli ve milli savunmada gelişmesini sağladı. Terörle mücadelede Türkiye için çok önemli olan İHA ve SİHA'ların kamera sistemi ilk olarak dışarından alınıyordu. Türkiye sistem kodlarını kullanmak için ABD'den kamera sistemlerini ihraç ediyordu. Türkiye aynı sistemi SİHA'larda kullanmak isteyince ambargo ile karşılaştı ve sevkiyat durdu.

Yerli üretim hamlesi ABD'ye geri adım attırdı

Ambargo kararı sonrası ASELSAN hızla çalışmaya başladı ve kamerayı yerli olarak imal etti. Geçtiğimiz hafta ise gece görüşü ilgili olan sorun da çözüldü. İşin ilginç yanı ise ASELSAN'ın kamerayı tamamlamasıyla beraber ABD'nin ambargoyu kaldırması ve hatta fiyatına yüzde 50 indirim yapması.

Yerli İHA'lara talip çok

Türkiye dünyada iHA ve SİHA üreten ülkeden biri. Yerli İHA'nın özellikleri ve kabiliyetleri ise parmak ısırtan cinsten. İlk operasyonundan bu yana büyük bir başarı çıtası var. Hal böyle olunca da bir çok ülke almak için sıraya girmiş durumda.  Geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı  Nurettin Canikli, yurt dışına ziyaret için gittikleri ülkelerin Türkiye'den silahlı İHA satın almak istediğini anlattı. Bu araçların ve mühimmatların tamamen yerli üretim olduğunu hatırlatan Canikli, "Şu anda yetiştiremiyoruz. Bu bizi gururlandırıyor, güçlendiriyor ve itibarımızı artırıyor. Özellikle savunma alanında ne kadar ürün geliştirebiliyorsanız, ne kadar yerli imkana sahipseniz o kadar ağırlığınız var, o kadar gücünüz var, o kadar saygınlık söz konusu." demişti.

Sınırları "Hızır" bekleyecek

Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı pazarındaki yeni oyuncularından Katmerciler'in taktik tekerlekli zırhlı araçları ilk kez envantere girecek. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Biriminden, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) sınırlarının gözetleme kapasitesinin artırılması için yaklaşık 30 milyon avro bedelli mobil gözetleme araçları tedariki işini alan ASELSAN, bu kapsamda kullanılacak araçlar için tercihini Katmerciler'den yana kullandı.