Ali Can Tiryaki/Özel Haber
Osmanlı'da eğitime yeni başlayan çocuklar için düzenlenen "Amin Alayları" Eyüp'te yeniden yaşatıldı. Osmanlı döneminde Müslüman vatandaşlar her işe mutlaka besmeleyle başlardı. Mektebin ilk günü çocuğun besmeleyle başlaması Bed-i Besmele olarak adlandırılırdı. Vatandaşlar da bu etkinliklerde yapılan ‘Dua’lara 'Amin' ile eşlik ettiğinden bu törenin adı zamanla ‘Amin Alayı’ olarak yerleşti.


“500 yıllık gelenek”
Osmanlı döneminde çocukların okula başladığı günün şölene çevrildiği "Amin Alayı" etkinliği Eyüp Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Eyüp Belediyesi'nin yaptığı açıklamada “Osmanlı'da eğitime yeni başlayan çocuklar için “Amin Alayları” düzenlenirdi. Osmanlı kültürünün zenginliklerinden biri olan “Amin Alayları”, mektebe yeni başlayan çocukların okul korkusunu giderme, çocuklara okuma isteğini aşılama ve çocukları arkadaşlarıyla kaynaştırma gibi önemli pedagojik faydalar taşıyor. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da Osmanlı'nın 500 yıllık bu güzel geleneğini Eyüp'te yeniden başlattı.” denildi.

İslâmî terbiye anlayışı
Bu merasimlere verilen büyük ehemmiyet, İslâmî terbiye anlayışında mektebe ve öğretmenlere verilen değeri açıkça ortaya koymaktadır. Okuldaki diğer öğrencilere hediyeler dağıtıldı. Okula yeni başlayan minikler dualar edilerek yeni öğretim yılına başlamış oldu. Duaların ardından ise çocuklara Hacivat - Karagöz gösterisi yapıldı.

Amin Alayları nedir?
Osmanlı Devleti’nde çocuklar olgunlaşma durumlarına göre, 4 ila 7 yaş arasında Sıbyan Mektebinde ilk eğitimlerine başlardı. Bu okulların çoğu, camilere bitişik olarak inşa edilirdi. Bu mekteplerde eğitime başlayan çocuklar için 14. yüzyıldan 19. yüzyıl sonlarına kadar çeşitli merasimler düzenlenmekteydi. Bu merasimlerin en önemlisi ise Amin Alayları idi.
Amin Alayı yapılacağı gün bütün aile hava aydınlanmadan kalkar, sabah namazından sonra çocuklara yeni elbiseleri giydirilerek, üstü başı mücevherat veya parıltılı taşlarla süslenmiş olduğu halde hep birlikte faytonlara binilip, çoğunlukla Eyüp Sultan Camisi'ne ziyarete gidilir ve burada dua edilirdi.