Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyon devam ediyor.

Sincar çevresine ve Sincar Dağı'na konuşlanan Peşmerge güçleri, ilçe merkezine girdi. Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi sitesinde yayımlanan açıklamada Peşmergenin Sincar'daki kaymakamlık binasına IKBY bayrağını astığı belirtildi. 

Bu arada KDP Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilçe merkezinde sokak çatışmalarının başladığını bildirdi. Hawrami, Peşmergenin çok hızlı ilerlediğini, Sincar'ın doğusundaki çoğu köyün ele geçirildiğini ifade etti. Ağır bombardıman karşısında direnemeyen DAEŞ militanlarının araçlarını geride bırakarak kaçmaya başladığını belirten Hawrami, DAEŞ'in moral olarak çöktüğünü iddia etti. Hawrami, "DAEŞ için stratejik öneme sahip Sincar ile Suriye'nin Rakka kenti arasındaki yolun kontrolünün Peşmergenin eline geçtiğini" kaydetti. 

IKBY Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki ise "Peşmerge 10 kilometre ilerleme kaydetti. Allah izin verirse en kısa sürede Şengal'in kurtarılması müjdesini halkımıza vereceğiz. Şu an Şengal'in doğusundaki ana caddeye yaklaştık. Bombardıman ve ilerleyiş aralıksız devam ediyor" dedi. 

Eminki, PKK militanlarının operasyona katıldığı yönündeki iddiaları ise reddederek, "Mesut Barzani'nin komutasındaki operasyonda Peşmerge ve koalisyon güçleri dışında hiçbir silahlı grupla koordinasyon kurulmamıştır" ifadesini kullandı. 

Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı, DAEŞ'ten kurtarılsa da ilçe merkezi hala DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor. 
Vevobahis rgb(92, 92, 92); font-family: 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 14px; line-height: 20px;" />
'Musul’un kurtarılmasının ilk adımı'

Peşmerge Komutanı Kasım Şeşo da operasyonun Sincar'ın 40 kilometre doğusundaki Telafer ilçesini de kapsayabileceğini ifade etti.

Şeşo, Peşmerge güçlerinin 3 koldan ilçeye giriş yaptığını ve şehrin ana caddelerini kontrol ettiğini söyledi. 

Bu arada Musul Valisi Nufeyl Hamadi Sultani, Peşmergenin operasyonunun, "Musul’un kurtarılmasının ilk adımı" olduğunu ifade etti.

'Operasyona sadece Peşmerge katılıyor'

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, "Şengal operasyonuna sadece Peşmerge katılıyor. Kürdistan hükümetine bağlı olanların dışındaki hiçbir güç buna dahil olamaz" dedi.

IKBY hükümeti ve Peşmerge güçlerinin, Sincar operasyonunun Musul'la eşzamanlı yapılmasını hedeflediğini ancak Irak ordusunun hazır olmaması nedeniyle bunun gerçekleşemediğini belirten Yaver, "Eğer Musul daha önce kurtarılmış olsaydı DAEŞ teröristleri Şengal'i terk etmek zorunda kalacaktı. Bu şekilde Peşmergenin de hiçbir kaybı olmazdı. Fakat biz Şengal operasyonunu daha erken başlatmak zorunda kaldık" dedi.

Rusya ve bölgedeki müttefiklerinin DAEŞ'e karşı yapacağı mücadeleyi "memnuniyetle karşılayacaklarını" yineleyen Yaver, şunları kaydetti:

"Bu şekilde teröre karşı cephe genişler. Fakat amaç sadece DAEŞ'i vurmak olmalıdır. Mesele siyasi bir rekabete dönüşmemeli. Rusya ile Peşmergeye yardım konusunda hiçbir görüşmemiz olmamıştır. 4 devlet arasındaki ittifakla da herhangi bir ilgimiz yoktur."

Arap basınının IKBY'nin İsrail'den silah aldığı yönündeki iddialarına ilişkin olarak da Yaver, "İsrail ile gizli ve açık hiçbir ilişkimiz yoktur. Bu ülkeden silahın gelebileceği hiçbir yol da bulunmuyor" dedi.