Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmesi, doğup büyüdüğü ilçede sevinçle karşılandı.

İsveç'teki Nobel Komitesi'nin, Kimya Ödülü'nün İsveçli Thomas Lindahl, Amerikalı Paul Modrich ve Türk Aziz Sancar arasında paylaştırıldığını açıklaması üzerine, Sancar'ın doğup büyüdüğü Mardin'in Savur ilçesi sakinleri, büyük sevinç yaşadı.
İlçe sakinleri, Sancar'ın doğup büyüdüğü Mehmet Sait Erdem Caddesi'nde Türk bayrağı asılı 3 katlı tarihi evini ziyaret ediyor. Sancar’a ait kitapların bir kısmı halen eskiden yaşadığı evde dururken, eğitim gördüğü Merkez ilkokulu ise Halk Eğitim Merkezi olarak hizmet veriyor.

"Bütün halkımız onunla gurur duyuyor"

Sancar’ın akrabalarından Abdulgani Sincar, babasının amcası olan Sancar'ın doğup büyüdüğü tarihi evde şu anda kendisinin yaşadığını söyledi.
İlk ve orta öğrenimini ilçede tamamlayan Sancar'ın çok zor şartlarda okuduğunu anlatan Sincar, "Hem akrabaları hem de bütün halkımız onunla gurur duyuyor. Zor şartlarda okuyup büyüdüler. Ondan sonra Amerika'ya gitti" dedi.
Sincar,  Prof. Dr. Sancar’ın eskiden futbolla da ilgilendiğini ve kalecilik yaptığını Betasus aktardı.
İlçedeki ihtiyaç sahibi öğrencilere de desteğini hiçbir zaman esirgemediğini aktaran Sincar, şöyle konuştu:
"Öğrencilere burs da veriyordu. Doktor olduğu zaman buradaki halkı tedavi ediyordu. Elinden gelini yapıyordu. Çoğu kişiye destek oluyordu. Babası burada, annesi ise Mersin'de vefat etti. Annesi babası okumamıştı ama bütün kardeşleri okudu."

"Evine gelenleri asla geri çevirmiyordu"

Komşularından Hamide Erol ise Sancar'ın başarısının ilçede gurur ve sevinçle karşılandığını söyledi.
Yaptığı iyiliklerle herkesin takdirini topladığını belirten Erol, "Babasının evine geldiği zaman burada vatandaşları ücretsiz tedavi ediyordu. Evine gelenleri asla geri çevirmiyordu. Onunla gurur duyuyoruz. Çok iyi bir insan. Şimdi bile her yıl bir liseye ve öğrencilere yardım yapıyor. O bizim gururumuzdur. Her zaman da arkasındayız" ifadelerini kullandı.
İlçe sakinlerinden Emin Bayram da Sancar'ın eğitim gördüğü Merkez ilkokulu binasının şimdi Halk Eğitim Merkezi olarak hizmet verdiğini belirterek, şimdiki neslin onu örnek alarak, onun yolunda ilerlemesini temenni etti.
MARDİN (AA)