BBC Türkçe'nin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayımlanan raporda günde 50 gram işlenmiş et yenilmesi kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını yüzde 18 oranında arttırıyor. Dünya Sağlık Örgütü, kırmızı etlerin de, 'kansere yol açması ihtimali bulunduğunu' ancak bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu belirtti. Örgüt, kırmızı etin sağlık açısından yararları olduğuna da işaret etti.

İşlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi anlamına geliyor. Kanser tehlikesini artıran unsurların da bu eklenen maddeler olduğuna dikkat çekiliyor.

SALAMLA ALKOL ARTIK AYNI KATEGORİDE 
Betvole /> Dünya Sağlık Örgütü, eldeki en iyi bilimsel verileri değerlendiren Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi'nin tavsiyesi üzerine bu sonuca varıldığını vurguladı. Böylece işlenmiş et, plütonyum ve alkol ile aynı kategoriye (kansere yol açan maddeler) konulmuş oldu. Bununla birlikte, bu ürünlerin ne kadar kansere yol açtığına dair bir bilgi mevcut değil. Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Kurt Straif, "Bireylerin işlenmiş et tüketiminden kalın bağırsak kanserine yakalanmaları tehlikesi hâlâ düşük. Ama bu risk, tüketilen işlenmiş et miktarinin artmasıyla yükseliyor" dedi. (BBC Türkçe)