Kış ayına girerken sadece antifriz değişiminin yeterli olmadığını ifade eden  Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kışın araç kullanmanın zor olduğunu, bu nedenle de araçların kış şartlarına göre hazırlanması gerektiğini söyledi.

'BAŞTAN AŞAĞIYA BAKIM ONARIMI YAPILMALI'

Sürücülerin genelde araç bakımına gereken özeni göstermediğini belirten Apaydın, şöyle devam etti:

''Kış bakımında, aracın baştan aşağıya bakım onarımı yapılmalıdır. Yapılmazsa kışın olumsuzluklarla karşılaşabilir sürücüler. Kışlık bakımda sadece antifriz ve silecek suyu değişimi yapıp donmayı engellemeye çalışıyorlar. Bunun yanında kışlık lastik, zincir, çeki halatı eksiklerinin giderilmesi de yeterli değildir. Şanzıman, diferansiyel ve motor bakımlarının yanı sıra radyatörlerdeki su ile akülerin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Kışa girerken tek başına antifriz değişimi yeterli değildir. Bunun yanında şarj ve marj dinamoları da mutlaka kontrol edilmeli. Kışlık lastikler takılırken balans ayarları da yeniden yapılmalıdır.''

'KIŞ AYLARI GELMEDEN HAZIRLIKLAR TAMAMLANMALI'

Apaydın, sürücülerin soğuk hava şartlarına kış gelmeden hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, ''Bazı sürücüler kış çetin geçmez diye hazırlık yapmıyor. Sonra kış şartları artınca sıkıntı yaşıyorlar. Bu da kaza sayısını artırabilir. Bu nedenle karayollarındaki araç ve sürücü güvenliği için mutlaka kış önlemleri zamanında ve tam yapılmalı. Kışın araçlar için kış lastiği kesinlikle olmalıdır. Kış lastiği, aracın kaymasına ve kaza yapmanıza engel olur.'' ifadelerini kullandı.

Araçlarda çekme halatı, zincir, reflektör gibi ekipmanların da mutlaka bulundurulması gerektiğini ifade eden Apaydın, özellikle taşımalı eğitim yapan servislerin de bakıma özen göstermesi gerektiğini kaydetti.