Ali Can Tiryaki/Özel Haber
Mehter takımının verdiği konserle renklenen festival Eminönü Yeni Camii Meydan Parkı’nda birbirinden lezzetli baklavalar ile vatandaşlara dağıtıldı. Osmanlı saray mutfağının lezzeti olan baklavanın tarihi anlatıldı.



Ustalar altın oklava için yarıştı

Eminönü Meydanında, Türkiye’nin en iyi baklava ustaları "Altın Oklava" için yarıştı. 3 ton baklavanın dağıtıldığı festivalde vatandaşlar arasında adeta izdiham yaşandı. 35 yarışmacıdan 4 kişi finale kaldı. Yarışmada birinci olan baklava ustasına 10 Cumhuriyet altını ödül olarak verildi. Yarışma sonucunda birinci olan baklava ustası Recep Doğan altın oklavanında sahibi oldu. Usta Doğan ödülünü Mustafa Demir'den aldı. Törenin ardından 15 bin adet tek olarak paketlenmiş baklava dağıtıldı.

Tarihi değerlerimizi yaşattık

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, amaçlarının tarihi değerlerin önemine değinerek "Somut kültürel miraslarımız kadar, soyut ve sözlü geleneklerimizi de yaşatmaya devam ediyoruz. Baklava festivalimizin yanı sıra 'Baklava Alayı' gibi soyut kültürel miraslarımızın yeniden yaşatılmasına yönelik çalışmalarımız var." diye konuştu. Mustafa Demir konuşmasının ardından Prof. Dr. Canan Karatay ile ilgili açıklamasının sorulması üzerine ise “Canan Hanımı da çağıralım. Belki lahmacuna gösterdiği iyi niyeti baklavaya da gösterir diye düşünüyorum" dedi.

Demir, "Baklava Alayı" geleneğinin, UNESCO'nun dünya çapındaki kültürel miras listesine girmesini istediklerini söyledi. Etkinliğe, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, baklavaüreticileri ve vatandaşlar katıldı.