Özel Haber/Ali Can Tiryaki
Adrese dayalı sistem gelmesiyle birlikte İstanbul’un gözde liselerinin olduğu Fatih, Beşiktaş ve Nişantaşı gibi semtlerde kiralar şimdiden arttı. Birçok emlakçı kiralık ve satılık ev ilanlarına “Fen lisesi yakını”, “Sosyal bilimler lisesi karşısı” ibarelerini sitelerine ekledi.


Sisteme uygun ev!

Yaklaşık 1.1 milyon öğrenci yeni sınav sistemine göre liselere yerleştirileceğinin açıklanması üzerine emlakçılar ve ev sahipleri, kiralık ve satılık ev ilanlarında güncelleme yaptı. Özellikle internet üzerinde bulunun ilanların başlıklarındaki, oda sayısı, toplu taşımaya yakınlık, dairenin yaşı, bulunduğu semt gibi seçenekler yerini okul isimlerine bıraktı. ilanlarda, "Çocuğunuzun geleceği için Anadolu Lisesi dibinde lüks ev" ve "Çocuğunuzun geleceği için Anadolu Lisesine 550 metre uzaklıkta..." ifadeleri yer aldı.

Vatandaş fırsatçı emlakçıları üzebilir

"Bu durum bir emlak spekülasyonu getirmez mi?" sorusuna Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bunun olacağını düşünmediklerini ifade etti. Yeni sistemi fırsata çevirmek isteyen emlakçılara en büyük darbeyi veliler vurabileceğini söyleyen Yılmaz konuya ilişkin "İstanbul Lisesi bizim proje okulumuzdur, özel nitelikli bir lisedir. İsterse eviniz İstanbul Lisesi'nin yanında olsun, bu liseye giremezsiniz. İstanbul Lisesi'ne girmenin şartı sınavda başarılı olmaktır." dedi.

Emlakçılar kiralar artacak diyor

Bakırköy ve Bahçelievler’deki bazı okulların çok tercih edileceğini belirten emlakçılar “Yaklaşık 100 metrekare evin kirası 1.200 ile 1.600 TL arası değişiyor. Ancak bakanlıktan yapılan açıklama üzerine bazı bölgelerde kiralar yükselecek. Özellikle son dönemde kiralarda biraz düşüş vardı fakat tekrardan kiraların artmasını bekliyoruz.” dedi.