Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede, Suriye'deki DAEŞ terör örgütüyle mücadele konusunu ele aldıklarını belirterek, "Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.

Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, G20 Liderler Zirvesi kapsamında Regnum Otel'de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "değerli dostum" diye takdim ettiği Obama ile heyetlerarası görüşmelerini bitirdiklerini belirterek, G20 Liderler Zirvesi'nin çok farklı bir dönemde, Paris'teki terör saldırılarının damgasını vurduğu bir dönemde gerçekleştirildiğini söyledi. Paris'teki terör saldırısında 129 kişinin hayatını kaybettiğini, 200'ü aşkın kişinin yaralandığını hatırlatan Erdoğan, saldırıyı kınadığını yineledi. 

G20 Zirvesi'ne belirlenen başlıklar altında devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, "Ancak dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız G20 Zirvesi'nden çok kesin, keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır" diye konuştu. 

"Kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık"

Erdoğan, "Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur ve Fransa'da, Paris'dekinde de aynen Ankara'da, Gaziantep'te olduğu gibi, Suruç'ta, Diyarbakır'da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır" değerlendirmesinde bulundu.

G20 Liderler Zirvesi'nde aynı zamanda iklim değişikliği, mülteciler meselesi, dünyadaki finansal ve ekonomik gelişmelerin değerlendirileceğini hatırlatan Erdoğan, "Sayın Barack ile aynı zamanda Suriye'de DAİŞ ile olan mücadeleyi ele alma fırsatımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.  

Casinoslot font-stretch: normal; font-size: 16px; line-height: 24px; font-family: Roboto, sans-serif;">"Saldırılar Fransa ve Türkiye'ye değil, medeni dünyaya yapılmıştır" 

ABD Başkanı Barack Obama ise, Türkiye'nin, Suriye ve Irak’ta DAEŞ tehdidiyle mücadelede ABD ve diğer koalisyon üyelerinin güçlü ortağı olduğunu söyledi.

Açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Antalya halkına misafirperverlikleri ve G20 Zirvesi'ne yaptıkları tüm hazırlıklar için teşekkür ederek başlayan Obama, G20 Zirvesi'nde öncelikli olarak küresel ekonomi konularını ele aldıklarını ancak Erdoğan'ın da belirttiği üzere Paris’te düzenlenen saldırılar nedeniyle görüşmelere bu konuların da dahil olacağını belirtti. 

ABD Başkanı Obama, "Ankara’daki korkunç terör saldırısında olduğu gibi, çarpıtılmış ideolojilerle masum insanların öldürülmesi sadece Fransa ve Türkiye'ye değil, medeni dünyaya yapılan bir saldırıdır" diye konuştu.

Obama, Fransa halkının yanında durduklarını ve bu hain saldırıları düzenleyenlerle yüzleşmek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

ABD Başkanı Obama, DAEŞ ile mücadele çabalarına da değinerek "Türkiye, Suriye ve Irak’ta DAEŞ tehdidiyle mücadelede ABD ve diğer koalisyon üyelerinin güçlü ortağı. NATO müttefikleri olarak DAEŞ'e baskıyı artırmak ve bunun yanında Suriye'de siyasi geçişi sağlamak için birlikte çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

"Türkiye çok yardımcı oluyor"

Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin, Türkiye-Suriye sınırında yabancı savaşçılarla mücadele ve bu konudaki koordinasyonun devam etmesi için çok yardımcı olduğunu dile getirdi. Obama, görüşmede Suriye'de siyasi çözüme ulaşılması için diğer koalisyon ülkeleriyle çabaları iki katına çıkarma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Suriye'ye barışçıl geçişi getirmek ve Paris, Ankara ve dünyanın diğer yerlerinde insanların çok fazla acı çekmesine neden olan DAEŞ'in yok edilmesi için Viyana'da sağlanan diplomatik görüşmelerdeki ilerlemeler, diğer koalisyon ülkeleri ve ABD'nin Suriye'ye yardımları konularını da Erdoğan ile ele aldıklarını anlatan Obama, bunun yanında, Türkiye'nin üstlendiği ciddi sığınmacı krizini de görüştüklerini ifade etti. Obama, ABD'nin Suriyeli sığınmacılar için önemli insani yardımlarda bulunduğuna işaret ederek şu anda ihtiyaç içinde olan mültecilere yardım konusunda Türkiye ve Avrupa ile omuz omuza durduklarının ve sığınmacı sayısını azaltmayı umduklarının altını çizdi.

Barack Obama, Erdoğan ile görüşmesinde ayrıca iklim değişikliği, kapsayıcı büyüme gibi G20 çerçevesindeki diğer konu başlıklarını ele aldıklarını sözlerine ekledi.

Obama, görüşmenin ardından liderlerin karşılanacağı alana yürüyerek geçti. Zirve kapsamında bugün çalışma toplantıları ve yemeklerine katılacak olan Obama, akşam da Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud ile ikili görüşmede bir araya gelecek.