Tesbih her ne kadar elimizden düşmese de birçok özelliğinden haberdar olmayız. Tesbihleri kimi zaman yapan ustanın hüneri kimi zamanda yapıldığı ağacı ve değerli taşı özel kılar. Çok sıradan bir malzemeden yapılmış olsa bile yapan tesbih ustasının zanaatkârlığı tesbihi mükemmel hale getirebilir.

Çok büyük bir ustalık olmasa da değerli bir ağaç veya değerli bir taş ile yapılan teşbihler de maddi olarak özel olurlar.

Özel Koleksiyon Tesbih bulunur. Bunlar tesbih markaları tarafından özel olarak oluşturulurlar. Özel taşlar, özel ağaçlar, özel malzemeler ve özel işlemeler ile özel koleksiyonlar ciddi anlamda alıcı bulur.

Tesbihler hakkında bilinmeyenleri ise şöyle sıralamak mümkündür;

Kehribar yalnızca tesbih yapımında kullanılmaz. İlaç sektöründe de rağbet gören bir maddedir. Ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır.

Eski çağlardan bu yana insanlar kehribar taşını sağlık açısında faydalı buldukları için kullanırlar. Bunun en iyi yöntemi de kehribar taşından yapılmış teşbihtir. Kimi zaman insanlar kehribar yüzük ve kehribar kolye olarak da kullanırlar.

Eski Mısır’da boğazı ağrıyan Firavun kadınları kolye olarak kehribar takarlardı.

Tesbih çekerken avuç içine en uygun olanı kuka teşbihlerdir. Kuka tesbih en çok tercih edilen tesbih çeşitleridir.

Kuka bilindiği gibi bir ağaç türü değil bir meyvedir. Tropikal bölgelerde yetişen tropikal bir meyvenin çekirdeğinden imal edilmektedir. Yapısal olarak oldukça sert olan kuka tesbih yapımı için oldukça uygundur. Dünyada çok sayıda bulunduğu için de kuka tesbihler değerlidir.

Kuka tesbihin çektikçe rengi koyulaşır.

Ağaç tesbihler avuç içindeki bakterilerin yok olmasına yardımcı olur ve terlemeyi engeller.

Geçmiş zamanlarda padişahlar ve sadrazamlar kaplan gözü ve pelesenk tesbihler kullanırlardı. Bu tesbihler cesareti arttırıcı, sarhoşluğu giderici ve nazara karşı koruyucu özellikler içerdiğine inanılan tesbihlerdir.

Tesbih çekmek her ne kadar zevk meselesi olsa da günümüzde kadın veya erkeklerin ellerinde sık sık tesbih görmekteyiz.

Hatta tesbih severler her kıyafetlerine uygun tesbih edinmekten geri kalmıyorlar. Klasik giyimler için farklı tesbihler, spor giyimler için farklı tesbihler tercih edebiliyorlar.

Tesbih konusunda en büyük yardımcı yine teknolojinin nimetlerinden olan internet oluyor. İnternette güvenle tesbih satın alabileceğiniz güvenilir siteler mevcuttur. Bu sitelerden güvenle tesbih alış verişi yapabilirsiniz.