ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta düzenlenen yemin töreniyle resmi olarak görevine başladı. Şimdi merak edilen soru ise Obama döneminde bozulan Türkiye-ABD ilişkilerine Trump, nasıl yön verecek?

Obama döneminde Türkiye-ABD ilişkilerinin bozulmasının başlıca 2 nedeni olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ elebaşı Gülen’in iade süreci veya yasal işlemin başlatılmaması ve Suriye’de ABD’nin terör örgütü PKK/PDY’ye olan desteği gösterildi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde kaleme aldığı “Trump’lı günlere hazır mıyız?” başlıklı yazısında iki ülke arasındaki ilişkilerde çok fazla sorunlu ve hassas konunun olduğuna dikkat çekti. Yazıda, Trump’ın seçilmeden önce bir söyleşide kullandığı  “I’m a fan of the Kurds (Ben Kürtlerin hayranıyım)” ifadesiyle, Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli general Michael Flynn’ın, "Suriye’nin bölünebileceği" ve ‘Bağımsız Kürdistan’ fikrine sıcak baktığına dair ifadeleri yeniden hatırlatıldı.

“IŞİD’i ve diğer radikal İslamcı terör gruplarını yenmek önceliğimiz olacak.” diyen Trump’ın Suriye’ye PKK orijinli YPG/PYD’nin kontrolündeki Kürt bölgesine 4-5 bin asker göndermeyi planladığını belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Trump yönetiminin, Irak ve Suriye’de Kürtlerle ‘müşterek’ operasyonlarını sürdüreceği kesin ve Trump, bunun Türkiye’yi rahatsız edeceğini biliyor. New York Times ile adaylığı sırasında yaptığı söyleşideki 'Kürtlerle Türkleri bir araya getirebileceğime inanıyorum...’ ifadesi, Trump’ın Suriye ve Irak’ta Kürtlerden de Türkiye’den de vazgeçmeyeceğini gösteriyordu.”

Türkiye’nin Trump’ın ‘radikal İslam’ı tehdit olarak görmesinden yola çıkarak, FETÖ’yü ‘radikal’ bir yapılanma olduğuna inandırmaya çalışacağı belirtilen yazıda, “İkna süreci, örgütün lideri Fetullah Gülen’in iade edilmesi gerektiği konusunda en net tavrı sergileyen Flynn ile başlayabilir.” ifadesi kullanıldı.