Suriye'de terör örgütü DAEŞ'e yönelik ABD ve koalisyon güçlerinin operasyonlarına açılan İncirlik Üssü yeni bir tartışmayla gündeme geldi. Yakın bir zamanda İncirlik, sözde 1915 olaylarını Meclis'te kabul eden Alman milletvekillerinin, üsse alınmamasıyla gündeme gelmişti.

Suriye'de DAEŞ'le mücadele kapsamında Türkiye'nin yürüttüğü operasyona ABD'nin İncirlik Üssü'nden hava desteği sağlamadığını belirtilmesi yeni bir krizi de peşinden getirdi. 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "İncirlik Üssü, NATO üssü değildir. Türkiye'nin izniyle orada bulunuyorlar. Türkiye'nin çıkarlarına tehdit olarak görülürse, değerlendirilir" ifadesinden sonra herkesin aklında bir soru var; 'Türkiye, İncirlik Üssü'nü ABD'ye kapatabilir mi?'

2015'in Ağustos ayında ABD ile Türkiye'nin vardığı anlaşmanın ardından ilk kez İncirlik'ten kalkan insansız hava aracı, Suriye'deki hedefleri vurdu. ABD, Irak'a karşı İncirlik Hava Üssü'nü yoğun bir şekilde kullanmış ve hava harekatları gerçekleştirmişti.

ABD UYGULAMAYA KATILMIYOR

Türkiye'nin ABD savaş uçaklarına DAEŞ'e karşı hava operasyonlarında İncirlik üssünü kullanma izni verdiği bilinirken, bu uygulamaya ABD'nin katılmadığı görülüyor.

ÜS 1974'TE KAPATILDI

ABD'nin İncirlik Üssü'ndeki faaliyetleri son günlerde Türkiye'nin yeniden gündemine taşındı. Terör örgütü PYD'yi 'müttefik' olarak tanımlayan ABD'nin
İncirlik'teki varlığı tartışılıyor. Bu kapsamda 15 Temmuz'un ardından kısa süreliğine kapanan üssün, 1974'te ise ABD'nin kullanımına kapatıldığı biliniyor.

15 TEMMUZ'UN ARDINDAN ÜSSE GİRİŞ ÇIKIŞLAR DURDURULDU

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 16 Temmuz'da ABD Konsolosluğu, İncirlik Üssü'ne giriş çıkışların durdurulduğunu ve elektriklerin kesildiğini açıkladı.

Önceki saatlerde FETÖ'nün darbe girişiminde İncirlik üssünde 24 saat süreyle havada uçaklara yakıt ikmali yapan tanker uçakta görevli 4 mürettebatla darbeye teşebbüs suçuna iştirak eden jandarma görevlileri, sözde sıkıyönetim komutanı ve sıkıyönetim hakim ve savcılarının da bulunduğu toplam 10 kişi gözaltına alınmıştı.

1974'TE ÜS NEDEN KAPATILDI?


1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ABD'nin uyguladığı silah ambargosuna karşılık Türkiye de İncirlik'i gündeme taşımıştı. Alınan karar kapsamında İncirlik'in ABD kullanımını askıya alma kararı uygulanmıştı.

Bu uygulama ambargonun kaldırılmasıyla birlikte yürürlükten kaldırıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: ÜSSÜ KAPATMA HAKKIMIZ BİZİM ELİMİZDE

ABD'nin Türkiye'ye karşı terörle mücadelede takındığı tutum ve İncirlik Üssü'nün Türkiye için hareket etmemesi 'İncirlik ABD'ye kapatılmalı mı?' sorusunu gündeme taşıdı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün yapmış olduğu açıklamada, "İncirlik'i kapatma hakkı bizim elimizde. Ama önce şartlar değerlendirilir" dedi.