Guta; Suriye’nin başkenti Şam şehrini doğu, batı ve güneyden kuşatan,  Şam kırsalından sonra uzanan geniş bir ovaya verilen ad. Kayıtlara göre dünyanın en güzel zeytin bahçelerine sahiptir. Zaten kelime olarak da  “ Ghouta -su ve ağaçların bol miktarda bir araya geldiği bir yer” ;“ Algouta : Bitki ve su topluluğu ” anlamlarına gelmektedir. Bereketli toprakları  Şam şehrini tam ortadan bölen Barada Nehrinin kolları ile beslenmekte ve her çeşit sebze ve kayısı, şeftali, badem, kiraz, ceviz gibi bir çok meyvenin yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Suriye’deki savaş öncesinde de bölge bahar aylarında Şam halkı için bir piknik alanıydı.
Rejim tarafından 5 yıldır kuşatma altında tutulan Doğu Guta 104 Kilometrekarelik alana sahip ve yarısı çocuk 400 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Şam’ın merkezine 10 km uzaklıkta olan Doğu Guta ‘da son günlerde katliam yaşanıyor. Öldürülenlerin çoğu hatta tamamı sivil çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Doğu Guta ‘dason 5 yıldır süren kuşatma nedeniyle rejim tarafından yapılan bombalamalar bugün kesilse bile sivilleri bekleyen ikinci tehlike açlık ve hastalık. Guta ’da yaşayanlar bunun farkında ve artık “ ölümü beklediklerini” ifade ediyorlar. Bir anlamda savaş öncesi Yeryüzündeki Cennet olarak anlatılan Guta şimdilerde Cennete giden çocukların ve annelerinin ölümü bekledikleri mekânları ifade ediyor. Prof. Dr. Cengiz TOMAR Anadolu Ajansına verdiği bir mülakatta “ Cehenneme dönüşen Cennet Doğu Guta “ diyerek konunun vahametini anlatıyor. 
Kuşatma nedeniyle gıda fiyatları 10 kilometre uzaktaki Şam’dan yaklaşık 7-10 kat yüksek,fakat paranız olsa bile alacak gıda maddesi bulamıyorsunuz. Yaşam alanları yani sığınaklarda m2 başına ortalama 4 ila 5 kişi düşerken yoğun bombalama nedeniyle dış alanla bağlantılar kesilmiş durumda. Sonuç olarak yaşam şartlarının ağırlığı nedeniyle de ciddi hijyen, sağlık ve açlık sorunları yoğun şekilde yaşanmakta.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın hazırladığı 21 Ocak 2018 tarihli raporda Doğu Guta'daki durum şöyle tarif ediliyor:"Kuşatma altındaki Doğu Guta'da çatışmanın artmasıyla birlikte pek çok hanenin gıdaya erişimi azaldı. Bazı mahallelerde sürekli bombardıman nedeniyle insanlar sığındıkları bodrum katlarından çıkamıyorlar. Çoğu hanenin alım gücü azaldı, tarım alanlarına erişim de zorlaştı. Aynı anda gıda ve yakıt fiyatları da arttı.Bölgeden özellikle yoksul haneler ve aile reisi kadın olan hanelerin gıda stoklarının tükendiği bilgisi geliyor. Yaralananların çoğunun erkek olması yüzünden mevcut işlerde çocuklar çalıştırılıyor ve çocuk işçiliği artıyor."