Tuğba Çakıroğlu Demşo / Muhabir

Dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Uganda’da öğrencilerin lüks araçlar ve hatta helikopterlerle katıldığı aşırı gösterişli bir okul balosu düzenlendi. Uganda'nın kişi başına düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) 964 dolar olması ve nüfusun yalnızca %8'inin evlerinde su tesisatının bulunması, ülkedeki gelir eşitsizliğini açıkça gösteriyor. 

Uganda Mezuniyet Balosu

Yoksul ve zengin arasında uçurum var

Uganda'da Elit bir lisedeki bazı Ugandalı mezunların okul balosuna gelirken çekilen videoları, sosyal medyada hızla yayıldı. Görüntüler, bir kesimin yoksullukla mücadele ederken diğer kesimin şatafat ve zenginlik içinde yaşadığının açık ispatı niteliğinde. Öğrencilerin lüks araçlar ve hatta helikopterle etkinliğe geldikleri görüldü. Her biri servet değerinde olan araçlardan inen kişiler, şık giyimleri, binlerce dolarlık takı ve aksesuarlarıyla dikkatleri üzerlerine çekti. Öte yandan, Helikopterin yaklaşık 4,5 milyon Uganda Şilini (1200 dolar) karşılığında kiralandığı, aracın ise 6 saatlik bir süre için 3 milyon Uganda Şilini bedelle kiralandığı öğrenildi. Görüntülerin sosyal medyada yayılması tepkileri beraberinde getirdi.

Devlet bakanından tepki geldi

Yüksek Öğrenimden Sorumlu Devlet Bakanı John Chrysostom Muyingo, Entebbe'deki Élite Lisesi öğrencilerinin son dönemde kamuoyunun dikkatini çeken aşırılık gösterisinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bakan Muyingo, internette viral olan olayla ilgili ülkenin sınırlı kaynaklarla mücadele ettiği bir dönemde bu tür israfın gereksiz olduğunu ifade etti. 

Slovakya Başbakanı Robert Fico hayati tehlikeyi atlattı Slovakya Başbakanı Robert Fico hayati tehlikeyi atlattı

Uganda Içme Suyu

Zengin coğrafyanın fakirliği

Uganda Orta Afrika'da tropikal iklimin görüldüğü, yer altı ve yer üstü kaynakları, zengin coğrafyası, göz kamaştıran doğasıyla dikkat çeken bir ülke. Ancak sömürü nedeniyle halkı aç ve sefalette terk edilmiş. Özellikle kırsal bölgede su bulmak ise neredeyse imkânsız.