Berfin Bitirim-Muhabir

Hıdırellez, Türk ve Orta Asya kültürlerinde önemli bir bahar bayramı olarak kutlanan geleneksel bir etkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Adı, "Hızır" ve "İlyas" peygamberlerin isimlerinin bir araya gelmesinden oluşur. Hıdırellez, doğanın uyanışı, bereketin artması ve kötülüklerin uzaklaşması gibi olumlu dileklerin paylaşıldığı bir döneme işaret eder.

Hıdırellezin ne zaman olduğu ve nasıl kutlama gerçekleştirildiği en çok merak edilen konulardan biri olurken konuya ilişkin detayları sizler için derledik. Peki Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nasıl kutlanır? İşte tüm detaylar…

Hıdırellez'de gül ağacı geleneği

HIDIRELLEZ NASIL KUTLANIR?

Hıdırellez genellikle 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanır ve geniş çapta kutlamalara sahne olur. Bu dönemde, insanlar açık havada piknik yapar, ateş yakar, dans eder ve geleneksel ritüeller gerçekleştirir.

Anadolu'nun iklim değişikliğiyle mücadelesi: Meteoroloji dili ve tarım takvimi değişiyor Anadolu'nun iklim değişikliğiyle mücadelesi: Meteoroloji dili ve tarım takvimi değişiyor

Hıdırellez gününde, dileklerin gerçekleşmesi için dilek tutulur ve ateşin etrafında dualar edilir. Ayrıca, Hıdırellez'in gelmesiyle birlikte baharın gelişini kutlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenir ve geleneksel yemekler yenir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez, her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanır. Bu tarih, Güneş'in İkizler burcuna girişiyle ve bahar mevsiminin tam olarak başlamasıyla ilişkilidir.