Husiler’den İsrail’e gözdağı Husiler’den İsrail’e gözdağı

İngiltere hükümeti, Manş Denizi’ni geçerek İngiltere’ye gelen düzensiz göçmenleri durdurma planlarının yanı sıra sığınmacıları geri gönderme stratejisine de hız verdi. Bir süredir tartışılan ve insan hakları örgütleri tarafından da tepki çeken sığınmacıları göndermeye yönelik yasa tasarısında son aşama gelindi. Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası arasındaki tasarıyı değiştirme mücadelesi muhalefetin pes etmesiyle son buldu. Yasa tasarısının bugün kraliyet onayı alması bekleniyor. 

İçişleri Bakanlığı kaynakları, bir grup kaçak göçmenin tespit edildiğini ve ilk grubun Temmuz ayında Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya gönderileceğini belirtti. İçişleri Bakanı James Cleverly, bunun "tekneleri durdurma planı açısından dönüm noktası niteliğinde" olduğunu söyledi. Bakan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Yasa tasarısı parlamentodan geçti ve birkaç gün içinde yasalaşacak. Yasa, insanların sınır dışı edilmeleri engellemek için sahte insan hakları iddialarını kullanarak yasayı suistimal etmesini önleyecek. Ayrıca Birleşik Krallık parlamentosunun egemen olduğunu açıkça ortaya koyuyor ve hükümete Avrupa mahkemeleri tarafından uygulanan geçici engelleme tedbirlerini reddetme yetkisi veriyor. Artık uçakların yerden kalkması için gece gündüz çalışıyoruz.”

SIĞINMACILARI GÖNDERME PLANI TEPKİ ÇEKTİ 

Öte yandan, İngiltere’nin aldığı karara tepkiler de mevcut. Avrupa'nın en yüksek insan hakları organı, İngiltere'den yasa tasarısını iptal etmesini istedi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Michael O'Flaherty, "Birleşik Krallık hükümeti Ruanda politikası kapsamında insanları sınır dışı etmekten kaçınmalı ve tasarının yargı bağımsızlığını etkili bir şekilde ihlal etmesini tersine çevirmelidir" şeklinde konuştu. 

Kacakgocmeningiletereyasa

Birleşmiş Milletler (BM) de, İngiliz hükümetinin yasayı yeniden gözden geçirmesini talep etti. 

International Rescue Committee Birleşik Krallık direktörü Denisa Delić ise, “Mültecileri Ruanda'ya göndermek gereksiz derecede zalim ve maliyetli bir yaklaşım. Uluslararası hukuk kapsamındaki sorumluluklarını başkalarına devretmek yerine, hükümeti bu yanlış plandan vazgeçmeye ve bunun yerine ülke içinde daha insani ve düzenli bir göç sistemi sağlamaya odaklanmaya çağırıyoruz. Buna, yeniden yerleştirme ve aile birleşimi gibi güvenli yolların artırılması ve sığınma hakkının desteklenmesi de dahil." sözleriyle yasa tasarısına tepki gösterdi. 

350 GÖÇMEN RUANDA’YA GÖNDERİLECEK

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın listesine göre şimdilik 350 kaçak göçmeni sınır dışı etmesi bekleniyor.

Bununla birlikte, The Guardian’a açıklama yapan avukatlara göre, göçmenlerin sınır dışı edilme mektubunu aldıktan sonra 8 gün içinde itirazda bulunmaları gerekiyor. Daha sonra, İçişleri Bakanlığı'na yanıt vermesi için birkaç gün süre verilecek.  İtirazın reddedilmesi halinde, sığınma talebinde bulunan kişiye, bir üst mahkemeye nihai itirazda bulunması için 7 gün süre tanınacak ve mahkeme, iddiasını sonraki 23 gün içinde karara bağlayacak.

Ulusal Denetim Ofisi, anlaşmanın sınır dışı edilen ilk 300 kişiden her biri için 1,8 milyon sterline mâl olacağını doğruladı. İçişleri Bakanlığı Daimi Müsteşarı Matthew Rycroft, daha önce milletvekillerine, bunun paranın karşılığını verecek caydırıcı bir etkiye sahip olduğunu gösteren bir kanıtı olmadığını söylemişti.