İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Hamza Yusuf, 29 Mart 2023 günü İskoçya'nın başkenti Edinburgh'daki İskoçya Yüksek Hukuk Mahkemesinde düzenlenen törende, Mahkeme Başkanı ve kıdemli yargıçların huzurunda görev ve Kral'a bağlılık yemini ederek resmen İskoçya Bölgesel Başbakanı görevine başlamıştı. 

Ülkenin ilk Müslüman Başbakanı olan Hamza Yusuf, Pakistan asıllı ve 38 yaşında. 

HAMZA YUSUF'UN İSKOÇYA BAŞBAKANLIĞI SERÜVENİ 

Yusuf'un, İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon'ın hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifası sonrası başlayan liderlik yarışını 27 Mart 2023'te kazanmasının ardından ertesi gün İskoç parlamentosunda oylama yapılmıştı.

SNP'nin yeni genel başkanı seçilen Hamza Yusuf, parlamentoda yapılan oylamanın ardından İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı olmuştu.

Babası Pakistan kökenli olan ve 1960'larda İskoçya'ya göç eden Hamza Yusuf'un annesi ise Kenya'da Güney Asyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Putin yeni hükümeti onayladı Putin yeni hükümeti onayladı

AİLESİ GAZZE'DE MAHSUR KALMIŞTI

Hamza Yusuf'un eşinin ailesi İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de mahsur kalmıştı. İskoç lider, eşinin Gazze'deki ailesinin yiyecek ve içme suyunun tükenmek üzere olduğunu ve eğer kısa süre içinde bölgeyi terk edemezlerse hayatlarını kaybedebileceklerini söylemişti. Günler sonra Yusuf, ailesine kavuştuğunu duyurmuştu. 

Yusuf, geçtiğimiz şubat ayında ise İngiliz hükümeti ile muhalefetteki İşçi Partisinin, Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunma konusundaki isteksizliğinin asla affedilmeyeceğini söylemiş; Gazze'de katliama tanıklık ederken "utanç içinde başlarını öne eğmeleri gerektiğini" belirtmişti.