Özel Haber

Kira geliri için beyan dönemi başlıyor: Peki kira bayannamesi nasıl ve ne zaman verilecek? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda,kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini belirtti. Şimşek, kiralık olduğu tespit edilen adreslere aynı zamanda fiili tespitlerin de yapılacağını duyurdu. Bunun üzerine kira gelir beyannamelerinin ne şekilde yapılacağına ilişkin sorular da sorulmaya başlandı. 

KİRA GELİRİ İÇİN BEYAN DÖNEMİ BAŞLIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi sitesi üzerinde verilecek beyannamelerde  yıllık kira gelirinin 33 bin liradan az olanlar vergiden muaf olduğu belirtildi. Daha sonra bu fiyat üzerinden kira gelirleri vergilendiriliyor 

KİRA BAYANNAMESİ NASIL VERİLİR? 

Gelir İdaresi Başkanlığının internet portalı "www.gib.gov.tr" üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapılarak, gerekli değişikliklerle birlikte kira beyanları hızlı ve kolay bir şekilde verilebiliyor. 

Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor. Hazır Beyan Sistemi'ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Şen Antalya'da son yolculuğuna uğurlandı Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Şen Antalya'da son yolculuğuna uğurlandı

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek.

Yıllık beyanname verme konusunda mükellefler GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak her türlü bilgiyi alabilecek.​​​​​​

KİRA GELİR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır.

Yıllık beyanname verilmesi nedeniyle ek olarak bir de damga vergisi ödenmektedir.