Berfin Bitirim-Muhabir

Bölücü terör örgütünden temizlenen Şırnak'ta Gabar ve Cudi Dağları, Türkiye'nin yeni enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlandı. Bölgede gerçekleştirilen taramalar sonucunda sondaj faaliyetleri de tam hız başladı.

Bu faaliyetlere ilişkin herkesi ilgilendiren yeni bir bilgi verildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada, yeni sondaj çalışmalarına başlandığını kamuoyu ile paylaştı.

Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada, "Yerlileştirme hedefimiz doğrultusunda geliştirilen sondaj kulesi "Koca Yusuf TP1500" Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı" dedi.

Lüks yolcu gemisi "Seven Seas Voyager" Antalya Limanı'na demirledi Lüks yolcu gemisi "Seven Seas Voyager" Antalya Limanı'na demirledi

40 BİN VARİLİ GEÇTİ

Şırnak'ın Türkiye'nin en çok petrol üreten şehri olduğuna vurgu yapan Bayraktar, günlük üretimin 40 bin varili aştığını ifade etti.

Hedefin 100 bin varil olduğunu belirten Bayraktar, bunun Türk ekonomisine 3 milyar dolar katkı sağlayacağını da vurguladı.

Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullanmıştı:

Gabar keşfi Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir. Şırnak ilimiz, Türkiye’nin açık ara en çok petrol üreten ili haline geldi.

Türkiye Petrolleri 2016’nın başında 33 bin varil petrol üretiyordu. Bugün sadece Gabar günlük 40 bin varil üretimi geçmiş durumda. Hedefimiz Gabar’ın yıl sonunda günlük 100 bin varil üretimine ulaşmak. Bu konuda yoğun bir çalışma devam ediyor.

Gabar’da biz 100 bin varile ulaştığımızda, bugünkü petrol fiyatlarıyla konuşursak, 3 milyar dolarlık ekonomik bir büyüklüktür. Biz bunu ithal etmiyoruz, ülkemizde kalıyor.