Attila İlhan’ın aramızdan ayrılışının 12. Yılı;

Attila İlhan kimdir?

Tam ismi Atilla Hamdi İlhan olan sanatçı, 15 Haziran 1925’te İzmir’in Menemen ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğretimini İzmir’de tamamladı.

Lise son sınıftayken amcasının kendisinden habersiz katıldığı şiir yarışmasında Cebbaroğlu Mehemmed şiiriyle ikincilik ödülünü pek çok ünlü şairi geride bırakarak kazandı.

İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kaydolan İlhan, üniversite hayatının başarılı geçen yıllarında Yığın ve Gün gibi dergilerde ilk şiirleri yayımlanmaya başladı. ilk şiir kitabı Duvar'ı 1948 yılında kendi imkanlarıyla yayımladı.

1957'de gittiği Erzincan'da askerliğini yaptıktan sonra, tekrar İstanbul'a dönüş yapan Attila İlhan bir süre sinema çalışmalarına ağırlık verdi. On beşe yakın senaryoyaAli Kaptanoğlu adıyla imza attı.

Sekiz yıl İzmir'de kaldığı dönemde, Demokrat İzmir gazetesinin başyazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini yürüttü. 1968'de Biket İlhan ile evlendi.

1973'te Bilgi Yayınevi'nin danışmanlığını üstlenerek Ankara'ya taşındı. Sırtlan Payıve Yaraya Tuz Basmak'ı Ankara'da yazmıştır.

1981'e kadar Ankara'da kalan yazar 'Fena Halde Leman' adlı romanını tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti.

Gazetecilik serüveni Milliyette ve Gelişim Yayınları ile devam etti. Bir süre Güneş gazetesinde yazan Attila İlhan,1993-1996 yılları arasında Meydan gazetesinde yazmaya başladı. 1996 yılından 2005 yılına kadar köşe yazılarını Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınladı.
Sekiz Sütuna Manşet, Kartallar Yüksek Uçar ve Yarın Artık Bugündür halk tarafından beğeniyle izlenilen dizilere imzasını attı.
İlk romanı 'Sokaktaki Adam' yayınlandığında 10 roman yazmıştı. Bunlar hiç gün ışığına çıkmadı. Attila İlhan bunun sebebini bir söyleşide şöyle açıklıyor: "... birçok roman yazdım daha önceden. Ama neden yayınlamadım? Çok akıllıca bir sebebi vardı. Çünkü biliyorum ki yazarlar ilk romanlarında kendilerini anlatırlar. O da romancılık değildir, günlük tutmaktır."
Roman serüvenine başladığında döneminin diğer yazarları daha çok yerel ve kırsal olayları, kişileri işlerken Attila İlhan şehir insanını Türkiye'nin yakın dönem tarihini siyasal, ekonomik ve sosyal yanlarıyla ele alan bir yapı içerisinde işliyordu.

Attila İlhan, 10 Ekim 2005'te saat 23.00’da İstanbul'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda ettiğinde 80 yaşındaydı.

Kaynak: ww.gzt.com