​​​​​​​Tesbih birçok mana ve kavram olarak kullanılsa da kültür olarak incelendiğinde çok eski zamanlara dayandığı açık bir şekilde görülebilir. Kimi zaman dinlerin, kimi zaman da toplumların en önemli kavramları arasında yer almıştır. Neredeyse her türlü dini inancın alt kısımlarında tesbih kültürüne rastlanılır.

Tesbih birçok mana ve kavram olarak kullanılsa da kültür olarak incelendiğinde çok eski zamanlara dayandığı açık bir şekilde görülebilir. Kimi zaman dinlerin, kimi zaman da toplumların en önemli kavramları arasında yer almıştır. Neredeyse her türlü dini inancın alt kısımlarında tesbih kültürüne rastlanılır.

Kimi zaman yaratıcıyı zikretmek için kullanılırken, kimi zaman abaküs amacıyla saymak için kullanılmıştır. Kimi zaman bir el yeteneğini sergilemek amacıyla kullanılırken kimi zaman can sıkıntısını gidermek için kullanılmıştır.

Rutine bindirilmiş ve sürekli sayım gerektiren işleri yapmak için tesbih çok eski çağlardan bu yana kullanılmaktadır.

Her ne kadar tesbih çekmek kavramı İslamiyet ile birlikte revaç kazanmışsa da tesbih kültürü de İslamiyet’e Budistlerden geçmiştir.

Avrupa’ya ilk tesbihin 1221’li yıllarda geldiği yazılı tarihi kaynaklardan bilinmektedir.

Değerli tesbih çeşitleri asırlar boyu kullanılmış ve ayrı kıymet görmüşlerdir.

Değerli tesbih çeşitlerinden bazılarını sıralamak gerekirse şöyle sıralayabiliriz.

  • Kehribar Tesbih

  • Sıkma Kehribar Tesbih

  • Damla Kehribar Tesbih

  • Ateş Kehribar Tesbih

  • Oltu Tesbih

  • Gümüş Tesbih

  • Koleksiyon Tesbih

  • Ağaç Tesbih

Bu tesbih çeşitleri değerleri bakımından birbirinden değerlidir. Bir kişi birine tesbih hediye etmek istediği zaman en çok bu tesbih çeşitlerinden birini tercih eder.

Tesbih sabrın ve metanetin de göstergesidir. İçinde bulunduğu bir duruma sabretmesi gereken kişilere çok eski çağlardan bu yana tesbih çekmesi tavsiye edilir.

Günümüzde yolda yürürken tesbih çeken birçok insana rastlayabilirsiniz. Bu görüntü de çok eski zamanlardan bu yana tesbih kültürü değerinden hiçbir şey kaybetmediği için görülür.

Saraylarda özel tesbih ustaları bulunur ve en özel teşbihlerini krallara ve padişahlara atfederlerdi.

Bu tesbihlerden bazıları dünyaca ünlü müzelerde sergilenmektedir.

Tesbih doğru bir şekilde kullanıldığı zaman kadın – erkek fark etmeksizin en yardımcı aksesuar olabilir. Günümüzde bazı insanlar itici vücut hareketleri ile birlikte tesbih çekmeyi kombin hale getirip tesbih kültürünü yozlaştırmaktadır. Hâlbuki tesbih çekmek hem dini açıdan hem de toplumsal kültür açısından son derece saygın bir davranıştır.

Tesbih sessiz ve küçük hareketlerle çekilir.

Kişinin tercihine göre büyük taneli tesbih ya da küçük taneli tesbih tercih edilebilir.