Nobel ödülünü Anıtkabir'e teslim için ikinci kez Türkiye'ye gelecek olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın büstü yapıldı. Büstün Hacettepe Üniversitesinde ziyarete açılması dolayısıyla 17 Mayıs'ta düzenlenecek törene Prof. Dr. Sancar da katılacak.

Aziz Sancar'ın büstünü yapan Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Demirkalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rektör Prof. Dr. Haluk Özen'in kendisinden Sancar'ın büstünün yapılmasını istemesi üzerine nisan ayının başında çalışmalara başladığını anlattı.

Nobel ödülünü kazanan bir Türk bilim insanıyla özdeşleşecek büstün gelecek yıllara taşınabilmesi için önemli bir görev üstlendiğini dile getiren Demirkalp, önemli bir bilim adamının heykel diliyle temsiliyetinin ayrı bir sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

"Büste başlamak bir serüvendi"
Büste başlamasını "bir serüven" olarak niteleyen Demirkalp, bu süreçte Sancar'ın hayat hikayesini okuduğunu, fotoğraflardan ve görüntülerinden yararlanarak bir ön hazırlık yaptığını aktardı.

Kil olarak büste ilk başladığında çok heyecanlandığını belirten Demirkalp, ardından dökümünün tamamlandığını ve Sancar'ın kendi büstüyle karşılaşacağı son aşamaya geldiklerini ifade etti.

Demirkalp, "Detaylarda Sancar'ın üzüntüsü, sevinci, kızgınlığı, düşüncelerini yansıtmak benzerliğin ötesinde olan bir konu. Büstte bunların nereler olduğuna işaret edersem izleyici öyle görmek ister. Bu nedenle bu bir sır." diye konuştu.

Demirkalp, Sancar'ın büstünün Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünde Tıp Fakültesi binasının iç mekanına yerleştirilmesinin planlandığını aktardı.