• Anadolu mutfağındaki tatlıların başında gelen helvalar, özel günlerde asırlardır pişirilmeye devam ediyor. Yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağı'na giren süt helvası, o dönemde sarayda en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Zaman içinde Anadolu'ya yayılan süt helvası, gün geçtikçe unutuldu. Özellikle Bursa'daki esnaf lokantaları süt helvasını menülerinden hiçbir zaman çıkarmadı. Peki Süt helvası nasıl yapılır?

  • Malzemeler

  • 150 gram tereyağı
  • 1 su bardağı tepeleme un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tutam tuz
  • Hazırlanışı

    Toz şekeri bir tencereye koyun ve 1 su bardağı sütü üstüne ilave edip ocağa alın. Şeker eriyene kadar ocakta tutun. Şeker erir erimez ocaktan alın ve içine kalan 4 su bardağı sütü ekleyin. Yumurta sarısını da ekleyip çırpın.

    Tereyağını yapışmaz bir tavaya alıp eritin ve üstüne unu ve bir fiske tuzu koyup unun kokusu çıkıp sararmaya başlayana kadar kavurun. Kavrulan unun üstüne şekerli süt karışımını dökün ve topaklanmaması için iyice karıştırın. Bu aşamada el blenderı'ndan yardım alabilirsiniz. 5 dakika kadar daha karıştırarak pişirin. Sonra bu karışımı uygun bir kaba alıp önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verin.

    Üzeri kızarınca fırından çıkarın ve ister sıcak ister soğuk yiyin.

    Bu tarif tuzluvesekerli.blogspot.com yazarı Eylem Ceylan'a aittir.