Türkiye'de yasal olarak atanan ilk orkestra şefi ünvanı taşıyanCumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın daimi şefi Gürer Aykal, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a orkestralarda, daha fazla Türk şefin çalıştırılması çağrısında bulunarak, "Türkiye'deki orkestralar, Türk şeflerle çalışmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda bir politikası olmalı." dedi.

Gürer Aykal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok iyi orkestra şeflerin bulunduğunu ancak iyi tanınmadığını, orkestralarda da çok fazla görev alamadığını belirterek, orkestraların daha çok Türk şeflerle çalışması gerektiğini ifade etti.

Bunun gelecek için çok önemli olduğunu, eskiden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda "Türk'ten şef olmaz" diye bir anlayış bulunduğunu aktaran Aykal, Türkiye'de yasal olarak atanan ilk orkestra şefi ünvanını taşıdığını bildirdi.

Bu atanma sürecinde bazı kesimlerin buna direnç gösterdiğini ifade eden Gürer Aykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben gençliğimde bunun savaşını verdim. Bu nedenle benim için orkestraları Türk şeflerin yönetmesi çok önemli. Türkiye’deki orkestralar, Türk şeflerle çalışmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda bir politikası olmalı. Kendi sanatçısına sahip çıkmalı. Bakan Mahir Ünal'a da sesleniyorum, orkestralarda kendi sanatçılarımız, kendi şeflerimiz daha fazla çalıştırılsın. Sanatta, orkestrada, futbolda her yerde yabancı hayranlığı var. Bunu aşmalıyız. Bu ülkenin orkestra şefleri çok iyi, bu nedenle bu ülkenin orkestralarında görev almalı, konserler vermeli."