Geçit töreni provası sırasında Malezya Donanması’na ait iki helikopter havada çarpıştı. Helikopterlerde bulunan 10 mürettebatın tamamının öldüğü açıklandı. Donanmadan yapılan açıklamada, olayın Salı günü sabah saatlerinde ülkenin batısındaki Perak eyaletinde bulunan Lumut Deniz Üssü’nde meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, "Tüm kurbanların olay yerinde öldüğü doğrulandı ve kimlik tespiti için Lumut Deniz Üssü askeri hastanesine gönderildi." ifadesine yer verildi. 

Yerel medyada dolaşan bir videoda, birkaç helikopterin düzen halinde uçarken bir anda iki helikopterin nasıl kazaya karıştığı gözler önüne seriliyor. 10 kişiye mezar olan iki helikopter yere çakılmadan hemen önce uçağın rotorlarından birinin diğerine çarptığı görülüyor.

Yerel polis görüntülerin gerçek olduğunu doğruladı ve Malezya donanması kazanın nedeni hakkında soruşturma başlatacağını açıkladı.

Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail'de 53 Filistinli tutuklu gazeteci var Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail'de 53 Filistinli tutuklu gazeteci var

İKİ HELİKOPTERİN TİPİ AÇIKLANDI 

Donanma, söz konusu helikopterlerin, üç mürettebat taşıyan bir Eurocopter AS555SN Fennec hafif siklet tipi helikopter ve içinde yedi kişi bulunan bir AW139 deniz operasyon helikopteri olduğunu bildirdi.

AW139, İtalyan savunma yüklenicisi Leonardo'nun bir yan kuruluşu olan AgustaWestland tarafından üretilmektedir. Fennec, Avrupalı çokuluslu savunma şirketi Airbus tarafından üretiliyor. 

Yerel basında AW139'un deniz üssündeki bir spor kompleksine düştüğü, Fennec'in ise yakındaki bir yüzme havuzuna çarptığı bildirildi. Fennec'in ağır hasar aldığı görüldü. 

BAŞBAKAN’DAN İLK AÇIKLAMA 

Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin, iki helikopterin Cumartesi günü düzenlenecek Malezya Kraliyet Donanması'nın 90. yıldönümünü kutlayan geçit töreni için prova yaptığını söyledi. 

Mohamed Khaled gazetecilere verdiği demeçte, ölen personellerin kimliklerini doğrulamak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim ise, ölen kişilerin ailelerine taziyelerini ileterek, "Millet, yürek burkan trajedinin yasını tutuyor. Kazanın nedenini bulmak için başta Malezya Kraliyet Donanması olmak üzere Savunma Bakanlığı tarafından acil bir soruşturma yürütüleceği bana bildirildi" dedi.

Bu arada, geçtiğimiz ay Malezya'ya ait bir sahil güvenlik helikopteri Malakka Boğazı'na düşmüş, şans eseri kimse hayatını kaybetmemişti. 2016 yılında ise Eurocopter AS350'nin Malezya'nın Sarawak eyaletinde düşmesi sonucu ölenler arasında bir bakan yardımcısı da vardı.