Kızıl Gezegen Mars'ın yüzeyinde görüntülenen örümcek benzeri maddeler dikkat çekti. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars'ta ısı artışı nedeniyle yüzlerce örümceğe benzeyen madde hüzmelerinin göründüğünü açıkladı. Örümcek benzeri yapıların kimyasal reaksiyonla oluştuğu düşünülüyor.

Şekil bakımından örümceğe benzeyen madde hüzmelerinin yüksek basınçla yüzeye fışkırıp zemine yayıldığı ve 45 metre ile 1 kilometre arası genişliğe sahip olduğu açıklandı. 

Bilim insanları, bu "örümceklerin", güneş ışınlarının Mars'ın zeminindeki karbondioksit buzunu eriterek gaz haline getirmesi ve bu gazla birlikte kurum gibi çeşitli koyu renkli maddelerin yüzeye çıkmasıyla oluştuğunu belirtiyor.

iPhone'a talep azaldı, satışlar düştü iPhone'a talep azaldı, satışlar düştü

Söz konusu görüntü, 27 Şubat'ta Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Gaz İzsürme Uydusu (TGO) ve Mars Express uydusu aracılığıyla kaydedildi.

MARS'TAKİ "ÖRÜMCEKLER" NASIL OLUŞTU? 

Güneş ışığı, karanlık kış aylarında biriken karbondioksit katmanlarının üzerine düştüğünde buzlar erimeye başlıyor ve sıcaklık, buzun en alt katmanlarının gaza dönüşmesine neden oluyor. Karbondioksit gazı ısınıp birikiyor ve sonunda üstteki buz tabakalarını kırıyor, koyu renkli tozu da kendisiyle birlikte yüzeye doğru sürüklüyor ve gayzer gibi parçalanıyor. Toz tekrar çöktüğünde, yüzeye ve buzun altına örümceklerin "cılız" bacaklarına ve vücutlarına benzeyen koyu lekeler şeklinde ortaya çıkan desenler kazır.

Süreç Dünya'da görülen hiçbir şeye benzemiyor.