Bakan Tunç'tan UCM'ye Gazze çağrısı: Katliama sessiz kalmak, işlenen suça ortak olmak anlamına gelecektir Bakan Tunç'tan UCM'ye Gazze çağrısı: Katliama sessiz kalmak, işlenen suça ortak olmak anlamına gelecektir

Berfin Bitirim-Muhabir

Kuzey Afrika'dan kalkan çöl tozu Güney Yunanistan'sa gökyüzünün turuncuya dönüşmesine neden oldu. Bir çok yerde etkili olan toz bulutları, Türkiye'deki vatandaşlarımızın da başını ağrıtacak gibi görünüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde de etkili olmaya devam edeceği tahmin edilen çöl tozu için 44 ile sarı uyarı yaptı.

Afrika'dan "mineralli" çöl tozu geliyor: Türkiye'de 2 gün etkili olacak |  Independent Türkçe

ÇÖL TOZU UYARISI YAPILAN İLLER

MGM’nin çöl tozu nedeniyle uyarı yapmış olduğu iller şu şekilde:

Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.

Tekirdağ üzerinden Türkiye'ye giriş yaparak yurdun batı kesimini etkisi altına alan çöl tozunun etkisinin İstanbul'da 3 gün daha devam edeceği öngörülüyor.

Alt ve Üst Solunum Yolları Hastalıkları | Adana Ortadoğu Hastanesi

ÇÖL TOZUNUN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELER?

Solunum Yolu Sıkıntıları: Çöl tozunun içerisinde bulunan ince partiküller, solunum yollarını olumsuz etkileyebilir. Bu durum özellikle astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlığı olan kişilerde tehlikeye davetiye çıkabilir. Öte yandan solunum yolu enfeksiyonlarında yükselmeler meydana gelebilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin dikkatli olmaları gerekiyor.

Çöl tozu aynı zamanda baş ağrısı ve ölsürüğe de neden olabilir.

Göz Rasatsızlığı: Çöl tozu, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Cilt Problemleri: Çöl tozunun içerisindeki partiküller ciltte kuruluk, tahriş ve kaşıntıya neden olabilir.