Voyager 1, Kasım 2023'ten bu yana ilk kez, mühendislik sistemlerinin sağlığı ve durumu hakkında kullanılabilir veriler sağlıyor. Bir sonraki adım ise, uzay aracının bilim verilerini yeniden döndürmeye başlamasını sağlamak. Uzay aracı ve onun ikizi Voyager 2, yıldızlararası boşlukta uçan tek uzay aracı durumunda. 

Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya götürmüştü... Yörük kültürüne merak arttı! Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya götürmüştü... Yörük kültürüne merak arttı!

NASA’nın Voyager 1’i, 14 Kasım 2023'ten bu yana okunabilir bilim ve mühendislik verilerini Dünya’ya gönderemiyordu ancak görev kontrolörleri, uzay aracının hala komutları aldığını ve diğer açılardan normal şekilde çalıştığını belirtiyordu.

VOYAGER 1’DEKİ HATA SAPTANDI 

Mart ayında, NASA Jet Propulsion Laboratory’deki mühendisler, sorunun uzay aracının “uçuş verileri alt sistemi” (FDS) adı verilen üç yerleşik bilgisayardan birinden kaynaklandığını doğruladı. 

Ekip, FDS belleğinin bir kısmını depolamaktan sorumlu tek bir çipin çalışmadığını tespit etti. Bu koddaki hata, bilim ve mühendislik verilerini kullanılamaz hale getirdi. Çipi tamir edemeyen ekip, etkilenen kodu FDS belleğinin başka bir yerine yerleştirmeye karar verdi. Ancak hiçbir konum, kod bölümünü bütünüyle tutacak kadar büyük değildi. 

Bu nedenle, etkilenen kodu bölümlere ayırıp bu bölümleri FDS'nin farklı yerlerinde depolamak için bir plan yaptılar. Bu planın işe yaraması için, aynı zamanda bu kod bölümlerini, örneğin hepsinin hâlâ bir bütün olarak işlev görmesini sağlayacak şekilde ayarlamaları gerekiyordu. Bu kodun FDS belleğinin diğer bölümlerindeki konumuna ilişkin tüm referansların da güncellenmesi gerekiyordu.

20 NİSAN'DA İLK VERİ AKTARILDI 

Ekip, uzay aracının mühendislik verilerinin paketlenmesinden sorumlu olan kodu seçerek işe başladı. 18 Nisan'da FDS hafızasındaki yeni yerine gönderdiler.

Bir radyo sinyalinin Dünya'dan 15 milyar mil (24 milyar kilometre) uzakta olan Voyager 1'e ulaşması yaklaşık 22 ½ saat sürüyor ve bir sinyalin Dünya'ya geri dönmesi de 22 ½ saat sürüyor.

Görev uçuş ekibi 20 Nisan'da uzay aracından haber alınca değişikliğin işe yaradığını gördü ve 5 ayın ardından ilk kez uzay aracının sağlığını ve durumunu kontrol edebildiler.