2 bin 2 hekim için tercih başvuruları başladı 2 bin 2 hekim için tercih başvuruları başladı

Kuş gribinin ilk kez bu baharın başlarında süt ineği sürülerinde bildirilmesinin ardından, sağlık kurumları virüs ve bakterilerin çiğ veya pastörize edilmemiş süt örneklerinde tespit edildiğini açıklamıştı. CNET'in haberine göre, pastörize süt örneklerinde de kuş gribine yol açan H5N1 virüsünün parçaları tespit edildi.

FDA, ticari süt tedarikinin hâlâ güvenli olduğunu söylüyor. Bilim insanları, pastörizasyon işleminin kuş gribi virüsünü etkisizleştirdiğini ve virüsü bulaşıcı olmayan bir hale getirdiğini düşünüyor.

Amerikan kurumu, "Mevcut bilgilere göre pastörizasyonun virüsü etkisiz hale getirmesi muhtemel ancak sürecin viral parçacıkların varlığını ortadan kaldırması beklenmiyor" şeklinde bir açıklama yaptı. 

Öte yandan, TRT Haber'in derlediği bilgilere göre, ABD Tarım Bakanlığı da kuş gribinin yayılmasını engellemek amacıyla eyalet sınırlarını geçen ineklerin test edilmesini gerektiren federal bir emir yayınladı.

PASTÖRİZE SÜTTE KUŞ GRİBİ VİRÜSÜ TEHLİKELİ Mİ?

Pastörizasyon, 1860'larda Fransız kimyager Louis Pasteur tarafından icat edilen bir ısıtma işlemidir. O tarihten bu yana işlem, bazı ciddi hastalıklara neden olabilecek zararlı bakterileri ve patojenleri öldürmek için dünya genelinde kullanılıyor. Bunlar arasında, E. coli, Listeria ve Salmonella gibi hastalıklara neden olabilen bakteriler ve diğer patojenler bulunuyor.

Bununla birlikte, pastörizasyonun kuş gribine neden olan virüsü de öldürmesi veya etkisiz hale getirmesi bekleniyor. Sağlık yetkilileri ve uzmanlar, pastörize süt ürünleri veya ticari süt tedarikinde herhangi bir risk olmadığını ileri sürüyor.