Ramazan ayının ehemmiyetinin ne olduğunu anlamanın yolu televizyonlara bakmak değil, Allah Resulünün hayatına  bakmakla mümkündür.
Ramazan'a hazır mıyız? Ramazan ayına hazırlığımızı tamamladık mı? Ya da gereği gibi hazırlık yapabildik mi? Bu sorular elbette önemli. Ancak bu sorular yanlış anlaşılmamalıdır. 'Ramazan'a hazır mıyız?' sorusunun cevabında, evin derlenip toparlanması, çuval çuval yeni yiyeceklerin alınması gibi maddeler yok. Bu hazırlıktan kastımız manevi ve zihinsel hazırlıktır. "Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder." [Taberani] buyuruyor Hz. Peygamber.
Ramazan, tefekkür ayıdır!
Ramazan ayına hazırlanmanın en kuvvetli yolu, bu mübarek aya zihnimizde hazırlık yapmamızdır. Evlerimizden önce zihinlerimizi toparlamak zorundayız, halılardan ve perdelerden önce akıllarımızı temizlemek zorundayız.
Bir sohbet halkasında 
yer alın!
Yapılan bir farz ibadetin başka aylarda yapılan yetmiş farz ibadete denk olacağı Ramazan ayında başlanması ve muhakkak sonuna kadar sürdürülmesi gereken en öncelikli işlerden biri de düzenli bir sohbet halkasında yer almaktır.
Bunun içine tefsir okumaları, siyer okumaları ve hadis sohbetleri de dâhil olmak üzere Ramazan ayı boyunca muhakkak belli bir müddet ilimle meşgul olmak alınabilir. Bilhassa Allah Resulünün Ramazan'ı nasıl idrak ettiği, Ramazan ayı ile ilgili hangi emirlerde ve tavsiyelerde bulunduğunun öğrenilmesi hem işimizi kolaylaştıracak hem de içimizi ferahlatacaktır. Kısa surelerin tefsiri, Ramazan ayı boyunca genişçe işlenebilecek, öğrenilebilecek konulardandır.
Ramazan Kur’an ayıdır, Ramazan'ın karşılığı cennettir. 
Selam ve Dua ile…