REFAH; GAZZE’NİN CAN DAMARI

Refah, Gazze Şeridi’nde İsrail askerlerinin ayak basmadığı son büyük yerleşim yeriydi. Bunun yanı sıra Refah, Gazze nüfusunun yarıya yakınına ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Milletlere göre 7 Ekim sonrası evlerinden edilmiş 1,3 milyon Filistinli Refah’ta yaşıyor. Yani Refah savaştan kaçan sivillerin son sığınma noktası. Refah, coğrafi konumu itibariyle de büyük bir önem taşıyor. Gazze ile Mısır arasındaki tek sınır geçişi bu noktadan sağlanıyor. Bu nedenle bölgeye yapılan insani yardımlar, yaralıların güvenli bölgeye taşınması gibi durumlar açısından kritik öneme sahip. Yani İsrail ordusu tarafından Refah’a yapılan operasyon Gazze’nin can damarına vurulmuş neşter. Tüm yaşanan bu gelişmelerle birlikte Refah kıtlıkla mücadele ediyor. Nüfusun savaştan kaçanlarla birlikte 2.5 milyona yaklaştığı, 600 bine yakın çocuğun bölgede olduğu değerlendiriliyor.

MISIR’IN MÜLTECİ ÇEKİNCESİ

Mısır yönetimi, Refah’ta sınır kapısını kapalı tutuyor. Yalnızca az sayıda yaralının kontrollü geçişine izin veriliyor. Bunun birçok nedeni var. Ekonomi en baştaki etkenler arasında. Mısır yaklaşık 10 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ekonomik krizle mücadele eden Mısır, daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmak istemezken aynı zamanda İsrail askerlerinin ABD’nin tüm uyarılarına rağmen işgal ettiği topraklarda kalıcı olacağına inanıyor.

Hindistan'da genel seçimlerin 5. aşamasında oy verme işlemi başladı Hindistan'da genel seçimlerin 5. aşamasında oy verme işlemi başladı

TARİHSEL SÜREÇTE REFAH SINIR KAPISI

Gazze Şeridi 2007 yılından bu yana İsrail’in ablukası altında.

Mısır, Refah sınır kapısını 2018 yılından bu yana büyük oranda açık bırakmıştı. Ancak 2008,2014, ve 2021’de İsrail bombardımanının ardından bugün olduğu gibi bu sınır kapısı kapatılmıştı. Tarihsel sürece bakıldığında 1948 yılında Mısır tarafından işgal edilen Gazze 1967’deki 6 gün savaşlarının ardından İsrail’in kontrolüne geçti. 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında yapılan Camp David Sözleşmesiyle Gazze şeridi ile sınır olan Sina’nın Mısır’a bırakılmasına karar verildi. Böylelikle Refah Sınır kapısı yeniden kuruldu.

İSRAİL NEDEN REFAH KONUSUNDA ISRARCI?

İsrail, dünyadaki tepkilere rağmen Refah operasyonu konusunda ısrarcı. Bunun nedeni ise 2 temel konu ile açıklanıyor. İsrail Refah operasyonuyla beraber Gazze’nin Filistinlilerden arındırılma sürecini hızlandırmak istiyor. Bir diğer konu ise iç siyaset. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah operasyonuyla Hamas’a kesin bir üstünlük sağlayıp İsrail toplumuna ve muhalefete açık bir üstünlük mesajı vermek istyor.

“ABD’DE SEÇİM RİSKİ İSRAİL’İ DESTEKLEMENİN ÖNÜNE GEÇTİ”

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Eray Güçlüer, İsrail’in iç kamuoyuna mesaj vermek için el yükseltmeye çalıştığını söyledi. Güçlüer, İsrail’in iki oynadığına da dikkat çekerek, Refah genelinde operasyon yapabilecek güçte olmadığını da ekledi sözlerine. Güçlüer, kamuoyuna yansıyan operasyon haberlerinin tüm Refah genelini kapsamadığını yalnızca Refah sınır kapısına yönelik olduğunu söyledi. ABD’nin Refah konusunda İsrail’e yönelik tepkisine de değinen Güçlüer, “ABD’deki seçim riski İsrail’i desteklemenin önüne geçti” ifadelerini kullandı. ABD kamuoyunda Bir süredir İsrail’e yönelik eleştiri sesleri yükselerek devam ediyor.